Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

CES 2016: Bosch premieňa automobily na osobných asistentov

CES 2016: Bosch premieňa automobily na osobných asistentov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 1. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Bosch si pre návštevníkov veľtrhu CES 2016 pripravila inovatívny projekt automobilu budúcnosti, ktorý predstavuje model "ShowCar". Exponát predstavuje nový tip interakcie medzi človekom a technológiou.

Vo vystavenom vozidle sa palubná doska a stredová konzola premení na elektronický displej. Informácie zobrazované na tomto obrovskom prístroji sa budú meniť v závislosti na aktuálnom okolí vozidla. Pokiaľ sa bude blížiť z pravej strany chodec, rozbliká sa kontrolka, ktorá šoféra na túto skutočnosť upozorní.

Bosch, CES 2016, asistent, automobil, auto, vozidlo, doprava, ShowCar, palubná doska, technológie, novinky, inovácie, technologické novinky

 

Do úvahy sa tiež berú preferencie šoféra, ako aj udalosti v jeho diári. Ak napríklad bude zrušená jedna z jeho schôdzok, automobil budúcnosti automaticky zadá smer jazdy k ďalšiemu miestu schôdzky uvedenému v diári. Šoféri budú môcť aktivovať autopilota a získať tak ešte viac času, čo spraví ich jazdu ešte pohodlnejšou.

Prepojené automobily budúcnosti dokážu však omnoho viac. Pre pripojenie k inteligentnej domácnosti budú mať možnosť využívať funkcie, akými sú ovládanie systému vykurovania alebo zabezpečenia. Napríklad, ak bude chcieť kuriér doručiť balíček a nikto nebude doma, bude stačiť jediný dotyk prstom na displeji vozidla, ktorý kuriérovi umožní uložiť balíček do vnútra domu a potvrdí jeho prijatie.

Bosch, CES 2016, asistent, automobil, auto, vozidlo, doprava, ShowCar, palubná doska, technológie, novinky, inovácie, technologické novinky

Interakcia s technológiou toto všetko naozaj zvládne – a bude to bezpečné a pohodlné. Prepojený infotainment umožní šoférom využívať navigáciu nielen počas premávky, ale aj počas celého dňa. Šoféri budú mať možnosť prístupu k online službám a aplikáciám inteligentného telefónu a budú ho ovládať pomocou gest a slov presne tak, ako keby hovorili so spolujazdcom. To urobí z automobilu skutočného osobného asistenta šoféra.