Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovensko je jedinou krajinou v strednej Európe s rýchlo nabíjacou stanicou Tesla

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 2. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa povie elektromobil, tak zainteresovaní vedia, že jedným z prvých, ktorý sa objavil na cestách a priamo na diaľniciach bola Tesla Roadster. V tejto súvislosti s elektromobilmi ešte jedno prvenstvo, tento raz však pre našu krajinu. Práve Slovensko je v strednej Európe zatiaľ jedinou krajinou, kde má Tesla svoje rýchlo nabíjacie stanice.

Už aj na Slovensku je k dispozícii niekoľko modelov áut, ktoré poháňa len elektrická energia. K tým najvyspelejším však nepochybne patria vozidlá Tesla. Podobne ako iné, aj tieto môžu čerpať energiu v rôznych nabíjacích staniciach, no ich vlastné, určené len pre autá Tesla, dobíjajú tieto vozidlá oveľa rýchlejšie.

Aj preto sa výrobca, v rámci podpory existujúcich majiteľov áut, rozhodol vystavať v Európe ďalšie nabíjacie stanice. A to sa hodilo aj do koncepcie zelenej stratégie ekologického rozvoja známeho wellness komplexu Hotel Kaskády v Sielnici.

„V minulosti to bola, teda minulý rok, kogeneračná jednotka, zaviedli sme novú technológiu úpravy vody bezchlórovú a teraz takým tretím projektom je spojenie so spoločnosťou Tesla, kde sme vytvorili podmienky na inštaláciu nabíjacích staníc. V areáli hotela sú umiestnené 4 nabíjacie stanice, to znamená, že súčasne je možné nabíjať 4 elektromobily,“ hovorí pani Katarína Malová, riaditeľka, Hotel Kaskády.

Ide o stanice Tesla Super Charger, ktoré majiteľovi elektromobilu Tesla dokážu dobiť batérie na 70 percent kapacity už za 30 minút. Získa tak dostatok energie pre dojazd približne 300 kilometrov.

„Samozrejme ak by strávil 75 minút v našom hoteli, môže si nabiť batériu na tých 100 percent. A to už je ten dojazd do tých okolo tých 490 – 500 kilometrov.“

Tesla si pritom Hotel Kaskády zvolila aj pre jeho strategickú polohu, keďže sa rozprestiera v strede Slovenska.

„Nachádza sa veľmi blízko na výjazd na rýchlostnú komunikáciu R1. A takisto je to druhý hlavný ťah spojenia východného Slovenska so západným Slovenskom,“ vysvetľuje pani Katarína Malová, riaditeľka, Hotel Kaskády.

Zhruba na polceste z Bratislavy do Košíc si tak vo wellness komplexe môžu autá Tesla doplniť šťavu a pohodlne sa dostať na východ, prípadne opačne.

„Dostanete sa s jedným nabitím priamo sem a tu sa môžete nabiť a zase cestovať buď naspäť, alebo tak isto po Slovensku. Mimo toho na Slovensku je veľký počet súkromných nabíjacích staníc alebo verejných,“ hovorí pán Stano Kurek, eSupport Company.

Rýchlo nabíjacie stanice Tesla sú pritom v súčasnosti najvyspelejšie na svete. Nakoniec dokazuje to aj ich obrovský výkon, približne 120 kilowattov. Aj kvôli tomu nie sú určené na bežné, dennodenné nabíjanie vozidiel Tesla, a už vôbec nie pre autá iných výrobcov.

„Slúži na nabíjanie, keď sa cestuje, keď sa niekde chcete dopraviť. Preto štandardný nabíjací cyklus je 30 minút, s tým, že je predpoklad, že nikdy neprídete s nulovou batériou. Je vysoký predpoklad, že do budúcnosti sa budú môcť nabíjať iné autá na týchto nabíjačkách, ale zatiaľ je to vyslovene technologicky pre iné autá nemožné.“

Aj pri nabíjacích staniciach sa výrobca pohral s dizajnom, podobne ako pri svojich autách. Tie pritom na uskladnenie prijatej energie využívajú špeciálne batérie.

„Baterky sú umiestnené v podvozku medzi prednou a zadnou nápravou, a je to 7 000 tužkových článkov. Battery Management umožňuje veľmi rýchle nabíjanie, kde po kvapkách rozdáva energiu do týchto bateriek.“

Inteligencia teda autu nechýba ani pri nabíjaní.

„Akonáhle vsuniete kábel nabíjací do auta, auto si rozpozná, aký typ nabíjačky máte. Vymenia si informácie o maximálnych prúdoch, napätiach, tie ktoré poskytuje. A auto si prispôsobí optimálny model nabíjania,“ vysvetľuje pán Stano Kurek, eSupport Company.

Majiteľ elektromobilu má prístup k informáciám aj o nabíjaní, či už na palubnom displeji, alebo aj priamo na svojom smartfóne, s použitím mobilnej aplikácie výrobcu.

„Ukazuje vlastne ako je auto nabité a koľko sa nabíja. Tu je tá rýchlosť nabíjania sa. Môžem si nastaviť, ako veľa sa tá batéria má nabiť tak, aby sa šetrila,“ hovorí pán Jaromír Marušinec, predseda Českej asociácie elektromobilového priemyslu.

Elektromobil má už od výroby zabudovanú SIM kartu, ktorá je na náklady výrobcu funkčná po celom svete. Vďaka tomu má používateľ v aute neustále aj internet. No a vozidlo dokáže tiež zaslať správu o nabití, takže netreba čakať pri aute ako sme zvyknutý na bežných čerpacích staniciach. Auto tak dáva priestor vodičovi a jeho posádke na občerstvenie, napríklad aj v bazénoch wellness centra.