Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aplikácia Rescue Assist App môže cez rozšírenú realitu pomáhať záchranárom

Aplikácia Rescue Assist App môže cez rozšírenú realitu pomáhať záchranárom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobily sú čoraz viac zložitejšie a dostať z nich človeka po vážnej autonehode môže byť náročné. Záchranári sa musia opatrne prepliesť cez sieť airbagov a vysokonapäťových komponentov, až kým sa nedostanú k uviaznutej osobe. V tomto prípade každá sekunda hrá dôležitú rolu v snahe o záchranu.

To bol aj jedným z dôvodov, prečo sa automobilka Mercedes rozhodla záchranným službám uľahčiť život a vyvinula novú aplikáciu s názvom Rescue Assist App, ktorá využíva technológiu rozšírenej reality pre poskytnutie záberov, ktoré ukazujú, aké nebezpečenstvo by mohlo číhať v útrobách automobilu.

Aplikácia Rescue Assist App od Mercedesu podáva pomocnú ruku záchranárom pri identifikácii optimálnej cesty pre bezpečné vykliesnenie pasažierov po nehode

Aplikácia obsahuje digitálne záchranné karty pre celý rozsah vozového parku Mercedesu, spolu s informáciami o niektorých modeloch Fuso. Každá karta je sprevádzaná trojrozmerným modelom, ktorý môže používateľ aplikácie otáčať, a približovať do konkrétnych oblastí. To môže byť veľmi užitočné pre prípad, že sa záchranári snažia zistiť, v ktorých miestach môžu rezať.

Práca s týmito 3D modelmi prebieha v novej funkcii takzvanej rozšírenej reality (AR), ktorá poskytne prehľadnú vizualizáciu vnútorných komponentov automobilu v reálnom prostredí skutočnej nehody. Aby bolo zabezpečené, že tieto informácie budú mať záchranári vždy k dispozícii, celý rad kariet je uložených v offline režime.

Aplikácia Rescue Assist App od automobilky Mercedes využíva prostredie rozšírenej reality (AR)

Všetky nové automobily Mercedes pritom budú mať jasne viditeľné QR kódy, ktoré budú umiestnené na ich B-stĺpikoch a vo vnútri plniaceho hrdla palivovej nádrže. Ak sa QR kód naskenuje, v aplikácii sa otvorí príslušná záchranná karta. Majitelia starších vozidiel si môžu pre svoje vozidlá QR kódy dodatočne vybaviť.

Aplikácia Rescue Assist App je bezplatne k dispozícii na stiahnutie pre mobilné zariadenia bežiace na operačných systémoch iOS a Android.

Po načítaní QR kódu z automobilu Mercedes sa v aplikácii Rescue Assist App zobrazia záchranné informácie