Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zariadenie pre blokovanie čelného skla by mohlo nahradiť kolesové papuče

Zariadenie pre blokovanie čelného skla by mohlo nahradiť kolesové papuče
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 9. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V prípade nesprávne zaparkovaného auta môže polícia pripevniť na kolesá blokovaciu papuču, ktorá nebude odstránená, pokiaľ nedôjde k úhrade pokuty. No tieto papuče sú ťažké a zle sa prenášajú, navyše pri ich aplikácii je niekedy potrebné si kľaknúť nebezpečne blízko k prebiehajúcej premávke. Aj to je jedným z dôvodov, prečo sa spoločnosť Ideas That Stick z New Yorku rozhodla vyvinúť blokovací systém pre čelné sklo automobilu s názvom Barnacle.

Barnacle sa skladá z dvoch častí prepojených kĺbom, vďaka čomu sa zmenší jeho veľkosť a ľahšie sa prepravuje aj vo väčšom počte. Pri aplikácii na čelné sklo sa časti vyrovnajú, aby pokryli celú plochu a Barnacle sa ku sklu pripevní prostredníctvom dvoch sacích prísaviek, aktivovaných vzduchovým čerpadlom. Prísavky údajne vydržia odolať ťažnej sile až do 45tich kilogramov.

Zariadenie Barnacle slúži pre zablokovanie čelného skla nesprávne zaparkovaného auta

V prípade, že sa nespratný vodič rozhodne sám nejakým spôsobom odstrániť Barnacle z čelného skla, alebo sa nebodaj rozhodne s ním riskovať jazdu preč z miesta priestupku, zariadenie spustí zabudovaný zvukový alarm. Rozumnejším riešením je uhradenie pokuty prostredníctvom telefónu, na ktorý spätne príde správa s číselným kódom pre uvoľnenie zariadenia na vozidle.

Zariadenie Barnacle sa na čelné sklo aplikuje čerpadlom, ktoré prisaje na sklo gumenné prísavky

Po zadaní kódu cez integrovanú klávesnicu uvoľnia prísavky svoje napätie a vodič môže Barnacle odstrániť z čelného skla. Dostane potom čas 24 hodín na to, aby zariadenie odovzdal príslušným autoritám na zbernom mieste a ak tak neurobí, môže pravdepodobne očakávať ďalšiu pokutu.

Zariadenie Barnacle by mohlo nahradiť ťažké a neohrabané kolesové papuče

V prípade, že parkovacia pokuta zostane neuhradená, vodizlo môže byť odtiahnuté odťahovou službou. Výhodou Barnacle je, že pri odťahovaní pracovníkom vôbec nezavadzia a nemusia čakať na to, kým sa z kolesa vozidla odstráni papuča. Nápad je to zaujímavý, no čas ukáže či sa uplatní aj v praxi.

Zariadenie Barnacle sa dá jednoducho zložiť a môže sa tak pohodlne prepravovať