Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rozmrazenie čelného skla vyriešil Volkswagen s pomocou striebra

Rozmrazenie čelného skla vyriešil Volkswagen s pomocou striebra
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 1. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rôzne automobilky už niekoľko rokov riešia problémy s rozmrazovaním čelného skla automobilov za pomoci vykurovania elektrickými vláknami vloženými v skle. Hoci tieto sklá pomáhajú proti ľadu, pri nízkom slnku alebo pri osvetlení reflektormi oproti idúceho vozidla môže dochádzať k odrazom do očí vodiča.

Týmto problémom sa zaoberala automobilka Volkswagen, ktorá predstavila v podstate bezdrôtovú alternatívu čelného skla, ktoré neobsahuje elektrické vlákna. Namiesto vývojári z Volkswagenu vložili do hlavnej časti čelného skla prehľadnú vrstvu vodivého striebra, ktoré je uložené medzi laminovanými vrstvami skla.

Pri spotrebe 400 až 500 wattov dokáže stredná vrstva so striebra rýchlo ohriať čelné sklo a výrazne tak pomôže jeho odmrazeniu. Okolo spodného okraja čelného skla sa navyše nachádzajú klasické vyhrievacie elektrické vlákna, ktoré zabezpečia to, aby nedošlo k primrznutiu stieračov k čelnému sklu.

Automobilka Volkswagen predstavila novú technológiu vyhrievania čelného skla s použitím vrstvy s priehľadným striebrom

Použitá vrstva striebra prináša aj ďalšiu výhodu. Dokáže totiž odraziť až 60 percent infračerveného svetla dopadajúceho zvonka, vďaka čomu počas leta udržiava interiér vozidla chladnejší, ako je tomu pri konvenčných čelných sklách.

Toto nové klimatické čelné sklo bude možné voliteľne osadiť do modelov automobilov Golf, Golf Sportsvan, Tiguan, Sharan, Passat a Passat Variant. Ceny čelného skla so striebornou vrstvou sa začínajú od 340 EUR, v závislosti od modelu automobilu.