Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Svoje auto môžete mať pod kontrolou aj keď ho nešoférujete

Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
2. 2. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Kontrolu jazdy vozidiel zaviedli vo firemnom sektore už dávno, no súkromný sektor doteraz zaostával. Veď kto by už len chcel akési obmedzovače na vlastnom vozidle. Americká firma Derive sa však rozhodla priniesť takúto technológiu aj medzi bežných ľudí.

Je to možné vďaka dvom veciam, smartfónom a autám prešpikovanými elektronikou. Ich model VQ sa jednoducho zasunie do OBD2 slotu, ktorý slúži na spojenie s riadiacou jednotnou auta. Potom už len jednoducho nastavíte na smartfóne obmedzenia, ktoré chcete aby daný vodič dodržiaval. Ako napríklad rýchlosť, či jazdu s bezpečnostným pásom. Auto takto napríklad bez zapnutého bezpečnostného pásu ani len nenaštartuje.

Obmedzenia sa týkajú aj telefónnych hovorov počas šoférovania. Zariadenie jednoducho blokuje používanie komunikačných aplikácií či sociálnych sietí a dokonca aj telefonických hovorov. A na čo je to dobré? No keď napríklad požičiate auto svojmu synovi či dcére tak viete, že jazdia pripásaný a že netelefonujú či nebodaj neposielajú SMS správy počas jazdy.

Model VQ sa jednoducho zasunie do OBD2 slotu, ktorý slúži na spojenie s riadiacou jednotnou auta. Potom už len jednoducho nastavíte na smartfóne obmedzenia, ktoré chcete aby daný vodič dodržiaval.

Vďaka funkcii Dynamic Speed Governor sa dá nastaviť aj obmedzovanie rýchlosti podľa GPS. Čiže ak zariadenie Derive VQ zistí, že ste v meste či obci, tak auto automaticky spomalí na predpísanú rýchlosť. Samozrejme zariadenie neslúži len na obmedzovanie. Dokážete si pomocou neho nastaviť aj optimálne otáčky pri nastavených rýchlostiach, čím šetríte palivo a v konečnom dôsledku aj motor. Konektivita zariadenia je zabezpečná 4G LTE a Blutooth technológiami.

Samotná spoločnosť Derive uviedla, že na zostrojenie tohto zariadenia ich inšpirovala štatistika ktorá hovorí, že v USA je denne 9 úmrtí spôsobených vodičom nevenujúcim sa jazde. Takže ročne by teda mohlo toto zariadenie zachrániť jednu menšiu dedinu.

Obmedzovač Derive VQ sa zasúva do OBD2 slotu.