Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zariadenie Ridy sleduje a varuje ospalých či nepozorných vodičov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Každý z nás si určite uvedomuje, že by nemal šoférovať keď je ospalý, a že si musí počas jazdy automobilom strážiť svoju pozornosť a nerozptyľovať sa vecami, ako je ladenie rádia či sledovanie smartfónu. Nie každý si však uvedomí, že je ospalý alebo je jeho pozornosť príliš rozptýlená. Pomôcť by mohlo nové zariadenie s názvom Ridy, ktoré je navrhnuté tak, aby monitorovalo vodičovu tvár a upozornilo ho, ak deteguje prípadné nebezpečenstvo.

Zariadenie Ridy sa montuje na palubnú dosku, čelné sklo alebo spätné zrkadlo prostredníctvom prísavky alebo svorky. Montáž by mala byť jednoduchá a podľa výrobcu ju používateľ zvládne v priebehu jednej minúty. Zariadenie sa potom káblom pripojí do elektrickej zásuvky vo vozidle.

Ridy nepretržite sleduje tvár vodiča s pomocou zabudovanej kamery, ktorá je vybavená aj infračervenými LED diódami pre nočný režim snímania. Monitorovanie tváre spolu s analýzou zraku vodiča prebieha v reálnom čase, pričom sa venuje pozornosť takým veciam, ako je frekvencia žmurkania, počet a čas, kedy sa zrak vodiča odvráti od vozovky pred ním, či výrazy unavenej tváre, ako je zívanie.

Zariadenie Ridy je navrhnuté tak, aby monitorovalo vodičovu tvár a upozornilo ho, ak deteguje prípadné nebezpečenstvo spôsobené jeho únavou či nepozornosťou.

Ak zariadenie deteguje, že je vodič príliš ospalý alebo je jeho pozornosť rozptýlená, prostredníctvom reproduktora vydá verbálne upozornenie. V závislosti od závažnosti situácie sa toto varovanie môže pohybovať od jemného upozornenia ako je „Držte oči na ceste“, až po naliehavé „Nebezpečenstvo! Nebezpečenstvo! Prebuď sa!“. Pre tých, ktorí majú obavy o svoje súkromie je dobrou správou to, že zariadenie neukladá žiadne video ani nekomunikuje s internetom.

Monitorovanie tváre spolu s analýzou zraku vodiča prebieha v reálnom čase, pričom sa venuje pozornosť takým veciam, ako je frekvencia žmurkania, počet a čas, kedy sa zrak vodiča odvráti od vozovky pred ním, či výrazy unavenej tváre, ako je zívanie.

Zariadenie Ridy je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Indiegogo, kde sa dá získať za 89 dolárov, pričom jeho plánovaná maloobchodná cena bola stanovená na 139 dolárov. V prípade úspechu kampane a dodržania prísľubu výrobcu by sa mali prvé kusy zariadení začať zasielať v priebehu júla.

Ak zariadenie deteguje, že je vodič príliš ospalý alebo je jeho pozornosť rozptýlená, prostredníctvom reproduktora vydá verbálne upozornenie.