Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Slovenské stojany EcoTank pre ekologické a praktické čerpanie kvapaliny do ostrekovačov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 6. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dnes máme síce pekne, no zlé počasie, ako je napríklad dážď alebo sneh, nepomáha ani vodičom. Znižuje viditeľnosť a zvyšuje potrebu čistiť počas jazdy častejšie predné sklo. Ale čo keď vám práve chýba kvapalina v ostrekovači? Ešte donedávna sme sa museli trápiť s jej nosením v bandaskách, no po novom, vďaka slovenským vývojárom, už na takúto činnosť môžeme zabudnúť. Na svete je totiž celkom inteligentný a ekologický stojan EcoTank, pomocou ktorého si natankujete, presne tak ako pohonné hmoty, len toľko kvapaliny do ostrekovačov, koľko potrebujete.

Slovenský startup s názvom EcoTank je pomerne nový a postupné úspechy mu prináša predovšetkým jeho hlavná myšlienka. Cieľom spoluzakladateľa bolo totiž vniesť viac ekológie do rôznych oblastí. Najskôr však medzi automobily, kde sa používa tekutina do ostrekovačov.

„Mať doma veľké množstvo bandasiek, trápiť sa s nimi, nalievať si ich hore-dole a potom ten nekonečný plastový odpad. Definitívne raz som si povedal, keď som to videl na jednej veľkej čerpacej stanici, kde bol plný kôš odpadových bandasiek, stálo by za to sa nad tým zamyslieť, ako tento problém vyriešiť,“ vysvetľuje pán Juraj Saktor, spoluzakladateľ, EcoTank.

Priemerný objem kvapaliny v nádrži ostrekovača v jednom vozidle je 3 až 3,5 litra, čo je z pohľadu odpadu asi 200 gramov plastu. Ak by sa pritom inovatívne zariadenie EcoTank rozšírilo len na 10 až 15 percent čerpacích staníc po Európe, mohlo by výrazne prispieť k ochrane nášho životného prostredia.

„Dokážeme šetriť na našej planéte jednotky tisíc ton ročne, čo nie je zanedbateľné číslo a toto číslo sa môže veľmi rýchlo vyšplhať na úroveň 5, 7, 8 tisíc ton. Osem tisíc ton je 320 obrovských kamiónov naložených plnými zlisovanými plastovými bandaskami ušetrenými ročne,“ dodáva pán Juraj Saktor, spoluzakladateľ, EcoTank.

Už pri prvých inštaláciách EcoTanku sa pritom v praxi potvrdilo šetrenie plastového odpadu. Zariadenie je však nielen ekologické, ale aj praktické, pretože ide o takzvané All-in-One riešenie, čiže všetko v jednom. Výhodou je teda to, že nádrž s kvapalinou sa nachádza nad zemou a ani pri dodatočnej inštalácii netreba nič rozbíjať a kopať.

„Integruje v sebe výdajný stojan na kvapalinu do ostrekovačov s nádržou a teda je možné ho veľmi jednoducho a nenákladne nainštalovať na existujúce čerpacie stanice. Dnes je reálne, po našich skúsenostiach, možné nainštalovať EcoTank zhruba do dvoch až troch hodín,“ hovorí pán Rudolf Garan, výkonný riaditeľ, EcoTank.

Stojan EcoTank pre ekologické čerpanie kvapaliny do ostrekovačov.

Od Slovákov pritom prichádza v stojane technologický patent. Na čerpanie kvapaliny totiž prezieravo využili fyzikálne zákony. Prináša si to viacero výhod, okrem iných aj rýchlosť tankovania.

„EcoTank vydáva kvapalinu rýchlosťou 2,5 litra za minútu. To znamená, že pokiaľ máte nádobu na kvapalinu do ostrekovačov vo veľkosti 5 litrov, tak v zásade do dvoch minút máte plnú nádrž.“

Nádrž v EcoTanku je samozrejme plnená kvapalinou podľa ročného obdobia. Vďaka patentovanej technológii kvapalina pri tankovaní takmer nepení, čo prináša ďalšiu veľkú výhodu a komfort pre používateľa. Vyskúšali sme si to na teste tankovania do pohára.

„Kvapalina vlastne prechádza z nádrže systémom gravitácie smerom do výdajnej pištole a následne do auta. Kvapalina pri tankovaní nepení z toho dôvodu, že vychádza zo zariadenia pod atmosférickým tlakom.“

Okrem toho, že stojany EcoTank sú ekologickým riešením, ich masívnejšie rozšírenie môže podporiť aj to, že náklady spojené s kúpou a inštaláciou sa prevádzkovateľovi vrátia pomerne rýchlo.

„Ekonomická návratnosť sa pohybuje od jedného do štyroch rokov.“

Dôležitým faktorom, ktorým sa slovenskí konštruktéri počas vývoja zaoberali, bola aj bezpečnosť. Nádrž EcoTanku je vyrobená z nehrdzavejúcej ocele, a preto spĺňa bezpečnostné normy Európskej únie.

Stojan EcoTank získal aj istú dávku inteligencie, a práve vďaka plaváku dokáže cez svoj elektronický systém upozorniť čerpaciu stanicu na to, že kvapalina v nádrži sa blíži k minimu a treba objednať novú zmes.

Popri tom je zároveň vo vývoji aj cloudový systém. Cez neho budú stojany na diaľku komunikovať s treťou stranou, ktorá na základe informácií o stave nádrží vie optimalizovať rozvoz kvapaliny.

Slovenský vývoj teda napreduje, a tak by sa EcoTank mohol v blízkej budúcnosti presadiť nielen na čerpacích staniciach, ale aj napríklad pri umývačkách áut, nabíjacích staniciach pre elektromobily, či v nákupných centrách.

„Keď EcoTank je osadený ako samostatné zariadenie, tak je vybavený bezkontaktným platobným terminálom a malým počítačom s integrovaným GSM modulom, ktorý odosiela dáta o hladinách do cloudu,“ dodáva pán Rudolf Garan, výkonný riaditeľ, EcoTank.

Šikovní slovenskí vývojári však ani s tým nekončia a do budúcnosti plánujú implementovať ďalšie technológie a zároveň rozmýšľajú nad novým využitím EcoTanku.

„Budeme určite inovovať stroj z pohľadu možnosti naplnenia iných náplní. Určite sa chystáme a je to vo vývoji a uvedieme to začiatkom jesene – bez obslužný EcoTank, ktorý bude fungovať na bezkontaktnú platobnú kartu,“ uzatvára pán Juraj Saktor, spoluzakladateľ, EcoTank.

Tak sa nechajme prekvapiť, kde všade sa s EcoTankom ešte stretneme. V každom prípade je opäť pozitívne, že tento nápad pochádza od Slovákov a nepochybne sa uplatní aj v šírom svete.