Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém Connect zaistí vodičom áut Škoda komfort a užitočné funkcie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Navigácia v automobiloch je dnes už bežnou výbavou. No nemusí byť jedinou funkciou spojenou s integrovaným displejom. Vďaka takzvanému infotainment systému sa displej môže stať informačným aj zábavným centrom pre vodiča a celú posádku. Navyše, s internetovým pripojením, či po prepojení so smartfónom, prináša ďalšie užitočné funkcie. Napríklad vozidlá značky Škoda využívajú systém Connect, ktorý je previazaný ešte aj s európskym asistenčným systémom eCall. Čo všetko teda systém dokáže?

Systém Connect, v spojení s informačným modulom s navigáciou, poskytne posádke vozidiel Škoda takzvané online infotainment riešenie. To slúži ako akýsi komfortný portál pre rôzne funkcionality, ktoré si používateľ môže nechať zobraziť na displeji vo vozidle.

„Asi tou najdôležitejšou a takou najužitočnejšou funkcionalitou je to, že v prípade, že je vozidlo pripojené na internet, tak sa mu zobrazujú aktuálna dopravná situácia, zobrazujú sa zápchy, prípadne nejaké uzávery na cestách,“ hovorí pán Róbert Hukel, Head of Aftersales, Škoda Auto Slovensko.

Prístup k internetu je pritom zabezpečený buď prostredníctvom prepojeného smartfónu používateľa, s aktivovanými mobilnými dátami, alebo cez samostatnú SIM kartu, ktorá sa do vozidla dá priamo nainštalovať pomocou USB modemu. Funkcie sa dajú pohodlne nastavovať, či už cez mobilnú aplikáciou alebo cez aplikáciu v počítači. Používateľ si tak môže doslova naplánovať celú dovolenku a nastaviť rôzne ciele na trase z pohodlia obývačky.

„Potom, keď už ráno sadne do vozidla a vyštartuje na tú cestu, všetko tam má, nemusí si pamätať adresy, nemusí si pamätať nejaké body a odbočky. Zároveň si môže v tomto systéme infotainment pozrieť aktuálnu cenu paliva v okolí, kde sa nachádza. Môže si pozrieť aktuálne voľné parkovacie miesta.“

Medzi zábavné prvky infotainment systému patrí podpora prehrávania filmov či videí alebo obľúbených MP3 skladieb či klasických rádií. V prípade smartfónov s operačným systémom iOS vie používateľ dokonca zrkadliť rôzne aplikácie priamo na displeji auta.

„Waze, prípadne SMSky, určité prehrávače hudby alebo internetové rádiá. Samozrejme počasie a podobné informačné kanály.“

Každé vozidlo s Connect systémom má vytvorený vlastný účet v centrálnom cloude automobilky. Cez neho sa potom majiteľ pripája do používateľského prostredia. Systém funguje v podstate tak, že všetko čo vidíme na palubnom počítači, sa dá sledovať i v mobilnej aplikácii alebo doma na počítači. Vhod to môže prísť napríklad, ak rodič požičia auto svoju dieťaťu alebo ak ide o firemné vozidlo.

„Vie sledovať rýchlosť vozidla, akou to vozidlo maximálne sa pohybovalo. Vie parkovaciu polohu vozidla, vie všetky samozrejme údaje, to znamená priemernú rýchlosť, priemernú spotrebu, dĺžku jazdy. Takže má všetky tieto detailné informácie. Vie si urobiť do určitej miery knihu jázd, to znamená, vie každý deň, aké boli kilometre. Nevie cestu, lebo auto nezaznamenáva miesto.“

Previazanie systému s mobilnou aplikáciou prináša aj ďalšie praktické výhody. Patrí sem napríklad možnosť aktivovania smerových svetiel alebo klaksónu na diaľku pre rýchlejšie vyhľadanie vozidla na rozľahlom parkovisku.

„Zaujímavé z pohľadu bezpečnosti je to, že v prípade, že vozidlo je narušené alebo je narušený alarm a spustí sa alarm, tak automaticky na ten mobilný telefón nám tá aplikácia nahlási cez notifikáciu, že bol spustený alarm na vozidle.“

Systém Connect vo vozidlách Škoda zároveň spolupracuje s európskym systémom eCall. Vodič má prostredníctvom neho k dispozícii tri tlačidlá. Jedno slúži pre spojenie s informačnou linkou, druhé ho prepojí s asistenčnou službou, napríklad v prípade poruchy, a tretie, červené, je SOS tlačidlo pre krízové situácie.

„Pokiaľ je účastníkom dopravnej nehody a je schopný tlačítko zatlačiť, tak ho zatlačí. Automaticky sa vozidlo prihlási na 112tku a začne komunikovať s obsluhou. Pokiaľ nie je schopný, v prípade väčšej havárie, a aktivujú sa airbagy, auto automaticky samé volá na 112tku,“ dodáva pán Róbert Hukel, Head of Aftersales, Škoda Auto Slovensko.

Infotainment systém je strediskom informácií a zábavy pre vodiča a posádku celého vozidla. Vďaka rozšíreným funkciám a možnostiam nastavenia prostredníctvom mobilnej aplikácie, aj z pohodlia domova, sa stáva pomerne silným nástrojom, ktorý dokáže ešte viac spríjemniť samotnú jazdu. No a tá, aj v spojení s eCall systémom, môže byť navyše ešte o niečo bezpečnejšia.