Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vozidlá Škoda získali množstvo užitočných asistenčných systémov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci si na plne autonómne vozidlá ešte nejaký ten rôčik počkáme, už dnešné autá si prinášajú dômyselné systémy, ktoré pomôžu vodičom v rôznych situáciách. V tomto smere nezaostáva ani automobilka Škoda, ktorá svoje vozidlá dokáže vybaviť hneď niekoľkými užitočnými asistenčnými funkciami. Majú pritom spoločný cieľ. Postarať sa o posádku a zvýšiť bezpečnosť jazdy.

V závislosti od modelu a od zvolenej výbavy môžu vozidlá Škoda disponovať viacerými asistenčnými systémami. Jedným z nich je napríklad asistent pre udržiavanie jazdy v jazdných pruhoch. Ten využíva kameru namontovanú na čelnom skle pod spätným zrkadlom a eliminuje chyby vodiča spôsobené nepozornosťou alebo prípadnou zdravotnou nevoľnosťou.

„V prípade, že vodič nereaguje a nedrží volant, systém to rozpozná a v prvom momente ho len upozorní nápisom, respektíve zvukovým signálom. Ak nereaguje naďalej, tak auto začne automaticky brzdiť až do zastavenia, spustí štyri smerovky a vozidlo zastaví na krajnici,“ vysvetľuje pán Róbert Hukel, Škoda Auto Slovensko.

S čelnou kamerou je prepojený aj ďalší systém, takzvaný Front Asistent, ktorý sleduje premávku pred vodičom. V spojení s dištančným radarom, v prednej časti vozidla, môže pomáhať adaptívnemu tempomatu udržiavať vzdialenosť medzi vozidlami.

„V krízovej situácii, ak pred nami vozidlo z nejakého dôvodu prudko zastalo, Front asistent nás upozorní na blížiacu sa haváriu a v prípade, že nezareagujeme, automaticky začne vozidlo brzdiť a až ho ubrzdí do zastavenia.“

Tento asistent môže byť užitočný aj v dopravných zápchach, najmä ak je vozidlo vybavené automatickou prevodovkou. Vodič potom nemusí pridávať a uberať plyn. Všetko za neho urobí auto. Zaujímavé je aj to, že kamera na čelnom skle sa dá využiť napríklad aj pre snímanie aktuálnych dopravných značiek.

Z hľadiska bezpečnosti určite príde vhod aj systém pre sledovanie mŕtveho uhla v bočných spätných zrkadlách, ktorý sleduje približujúce sa vozidlo vo vedľajšom pruhu.

„Pokiaľ sa nachádza v mieste, ktoré by sme nemuseli vidieť alebo je vedľa nás, tak v spätnom zrkadle nám bliká oranžová kontrolka, ktorá signalizuje, že pozor, vedľa nás je vozidlo. V prípade, že napriek tomu by sme mali snahu odbočiť, tak vibráciou volantu upozorňuje, že nie je možné do toho pruhu odbočiť.“

Dnešné automobily pritom môžu vykazovať už aj znaky polo autonómneho riadenia, čoho dôkazom je inteligentný systém pre automatické parkovanie.

„Stačí, aby vodič prešiel popri danom mieste pomaly, kde chce zaparkovať, systémy si to zmerajú a pokiaľ sa vozidlo na dané miesto vojde, tak automaticky, pokiaľ zaktivujú parkovací asistent na dané vozidlo, zaparkujú. Úlohou vodiča je len sledovať okolie a samozrejme v prípade potreby zabrzdiť vozidlo. Všetko ostatné robí vozidlo samé.“

Parkovací asistent využíva ultrazvukové senzory s dosahom niekoľko metrov a radarové senzory s dosahom až niekoľko desiatok metrov. Vďaka tomu vie pomôcť aj pri vycúvaní z parkovacieho miesta, pretože dokáže upozorniť na idúce vozidlo z jednej alebo z druhej strany.

„A v prípade, že nereagujeme, nedovolia vozidlu vyjsť z radu vozidiel do cesty tomu idúcemu vozidlu. Zároveň dokážu sledovať aj trebárs cyklistov, čo je veľmi dôležité, pretože cyklista sa dá veľmi ľahko prehliadnuť.“

Modely vozidiel s ťažným zariadením môžu zasa využiť asistenta pre automatické cúvanie s vozíkom. Ten vodičovi poskytne ucelený pohľad na natočenie vozíka.

„Cez štyri kamery, ktoré sú na vozidle namontované, sníma celú oblasť a umožňuje zákazníkovi, aby videl to vozidlo, dá sa povedať, z vtáčej perspektívy a vidí svoje vozidlo pri cúvaní z vrchu,“ dodáva pán Róbert Hukel, Škoda Auto Slovensko.

Ako vidno, moderné automobily môžu aj vďaka inteligentným systémom prispieť k zvýšeniu bezpečnosti na cestách a zároveň nám zjednodušia a spríjemnia šoférovanie za volantom. Je to akýsi medzistupeň pred budúcnosťou, kedy autonómne vozidlá preberú túto úlohu už kompletne za nás.