Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nissan ProPilot 2.0 umožní jazdu na diaľnici bez rúk na volante

Nissan ProPilot 2.0 umožní jazdu na diaľnici bez rúk na volante
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Nissan uviedla druhú generáciu svojej asistenčnej technológie ProPilot, ktorá sa objaví koncom roka v modeli automobilu Skyline pre japonský trh. Technológia ProPilot 2.0 prináša jazdu bez rúk na volante, hoci zatiaľ len na diaľniciach a len za určitých podmienok.

Spoločnosť Nissan sa pôvodnou technológiou ProPilot zaoberá niekoľko posledných rokov a zohrala aj určitú úlohu pri jazde na diaľnici, kedy dokázala vodičovi ponúknuť poloautonómnu pomoc pri zrýchľovaní, riadení a brzdení, ako aj varovania pred vybočením z jazdného pruhu, či inteligentné núdzové brzdenie.

Asistenčná technológia Nissan ProPilot 2.0

Nová technológia ProPilot 2.0 však po prvýkrát umožní vodičom dať dolu ruky z volantu. Systém pre monitorovanie prostredia v okolí vozidla používa kombináciu kamier, radarov, sonarov, GPS a údajov z máp, zatiaľ čo na prístrojovej doske je umiestnená interná kamera, ktorá sleduje vodiča a zabezpečuje, aby venoval pozornosť ceste.

Technológia ProPilot 2.0 je navrhnutá tak, aby zvládla jazdu po diaľnici medzi vjazdom a výjazdom. Najprv vodič zadá svoj cieľ, aby systém mohol vygenerovať vopred definovanú trasu. Zvukové a vizuálne upozornenia potom vodičovi oznámia, že je na úseku diaľnice k dispozícii asistovaná jazda. Túto ponuku potom môže prijať otočením prepínača.

Asistenčná technológia Nissan ProPilot 2.0

Systém následne pomáha udržať vozidlo v strede jazdného pruhu a udržiava bezpečnú vzdialenosť od vozidla pred ním. Vodič tak môže stiahnuť ruky z volantu a nechať auto pokračovať v cestovaní po danom jazdnom pruhu. ProPilot 2.0 tiež môže identifikovať príležitosti na predbehnutie pomalších vozidiel, upozorní vodiča na navrhovanú zmenu jazdného pruhu, ktorú musí vodič najprv povoliť aktiváciou smerového svetla. Po opätovnej kontrole, či je to bezpečné, potom vozidlo zvládne zmenu jazdného pruhu.

Zatiaľ nie je známe, či sa asistenčná technológia ProPilot 2.0 rozšíri aj na iné vozidlá z dielne automobilky Nissan, no stane sa súčasťou modelu Skyline, ktorý sa začne predávať v Japonsku niekedy koncom tohto roka.

Asistenčná technológia Nissan ProPilot 2.0