Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Efektívne čistenie motora Carbon Cleaner prinavráti výkon vášmu autu

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Autá s množstvom najazdených kilometrov môžu po čase strácať na svojom výkone, čo býva spôsobené aj nadmerným usadzovaním uhlíka v motorovej časti vozidla. Môže to viesť i k poškodeniu tesnení a teda k skráteniu životnosti motora. Pomôcť by však mohla inovatívna technológia, ktorá vyčistí motor bez demontáže a ten by sa potom mal priblížiť k vlastnostiam aké má spaľovacia jednotka v novom aute. Za všetkým je pritom veľmi jednoduchý a zároveň dômyselný systém.

Odborníci už dávnejšie upozorňujú na to, že jazdy pri nízkych otáčkach, a teda s nedokonalým spaľovaním paliva, prispievajú k tomu, že sa v motorovej časti, vo ventiloch, filtroch DPF a FAP, ako aj v celej výfukovej časti, začne usádzať uhlík.

„Karbón tam vytvára nejakým spôsobom únik toho tlaku, tak určite to škodí. Nedokonalá zmes, spálená zmes nedosahuje svoju optimálnu hodnotu výkonu a tým pádom sa nevyužije tá sila toho motora. Ale v prvom rade je to spotreba, kde pochopiteľne tým pádom viac tlačíme na plyn, čiže prevádzková réžia stúpa“ vysvetľuje pán Martin Cigánek, Eco Energy Point NFD.

Čistenie motora v servisoch môže byť však náročné a nákladné, keďže je potrebná demontáž. Aj preto sa vývojári zamysleli nad tým ako to zjednodušiť a na svetlo sveta priviedli technológiu CarbonCleaner. Tá si nevyžaduje mechanický vstup do motora a môže mu prinavrátiť požadované vlastnosti. Metóda čistenia je ukrytá v mobilnom prístroji, ktorého srdcom je generátor vodíka, ktorý na báze elektrolýzy odčleňuje z vody kyslík a vodík.

„Carbon Cleaner má nádrž, do ktorej sa dáva voda obohatená o KHO a vlastne tá chemická látka pomôže lepšie alebo dokonalejšie vytvoriť elektrolýzu. Je tam takzvaný prebublávač, kde vlastne je vidieť, že ten plyn cez to prechádza, on sa tam čiastočne očistí a vlastne už úplne čistý ide do toho sacieho potrubia.“

Kyslík sa vypúšťa do ovzdušia a čistý vodík sa zmieša s palivovou zmesou v motore, ktorý by mal byť pred čistením už predhriaty. Pri spaľovaní zmesi a vodíka stúpa v motore teplota a to procesu čistenia pomáha.

„Čiže pridávanie vodíka do uhlíka, či do toho karbónu a tým vzniká v podstate uhľovodík. De facto nastáva sublimácia, čiže z tej pevnej častice sa vytvára plyn. Pri tých teplotách to samozrejme všetko krásne vyhorí, odchádza to von do výfukového potrubia.“

Pri horení sa kyslík s vodíkom zmení na paru, ktorá sama o sebe dokáže ešte odstrániť ďalšie nečistoty.

„Kde sa vlastne para tlačí spolu s tými plynmi cez zvyšné časti výfukového ústrojenstva a vlastne tam sú ventily a všetky tie ďalšie súčasti čo veľmi dobre podporuje čistenie aj tých iných, nielen častí motorových, ale aj tých ďalších.“

Metóda čistí počas toho ako motor spaľuje palivo. Ideálne je to pri konštantnom nastavení na 2500 otáčok. Pri voľnobehu však motor nemá záťaž, a tak je spotreba paliva, počas čistenia v exteriéri, minimálna.

„Auto sa čistí zhruba 60 minút, tak aby tie plyny z toho auta nezahlcovali nezaplňovali miestnosť tak je lepšie možno von, aj keď dneska sú servisy vybavené odsávaním a podobnými technológiami.“

Vodič by mal nad prečistením motora uvažovať najmä vtedy, keď už cíti, že nezaberá plyn, vozidlo dymí a stráca na výkone. Odporúča sa tiež, aby sa po prvom vyčistení pokračovalo v tomto procese v pravidelných intervaloch.

„Motorové vozidlá, ktoré majú možno nad 20, 30 tisíc kilometrov najazdené, tak je už vhodné začať na to myslieť a vlastne pristupovať k tomu čisteniu. To auto má pochopiteľne potom nižšiu spotrebu a nižšie emisie. No a potom dodržiavať tie intervaly zhruba tých 10, 15 tisíc kilometrov najazdených.“

Technológia Carbon Cleaner je schopná vyprodukovať dostatočné množstvo vodíka na odstránenie až 85 percent existujúcich karbónových usadenín. Je vhodná pre čistenie zážihových a vznetových motorov s výtlakom až 12 000 kubických centimetrov.

„Či už sú to lode, autá, autobusy, vlaky, čokoľvek. Okrem karburátorových vozidiel,“ dopĺňa pán Martin Cigánek, Eco Energy Point NFD.

Účinky čistiacej technológie potvrdili aj testy emisií v autorizovaných centrách. V niektorých prípadoch hodnoty nežiaducich emisií až extrémne klesli a i staršie auto splnilo emisnú normu. Aj technológia Carbon Cleaner tak môže prispieť k tomu, že okrem vyššieho výkonu a nižšej spotreby, bude auto ekologickejšie a teda šetrnejšie k životnému prostrediu.