Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hyundai predstavil svoj prvý elektrický dvojpodlažný autobus

Hyundai predstavil svoj prvý elektrický dvojpodlažný autobus
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dopravné spoločnosti môžu teraz využiť nový spôsob prepravy cestujúcich bez emisií. Spoločnosť Hyundai totiž predstavila svoj nový dvojpodlažný autobus s elektrickým pohonom, ktorý môže v mestách pomôcť zmierniť znečistenie ovzdušia a vďaka svojej kapacite aj zredukovať dopravné zápchy.

Nový elektrický dvojpodlažný autobus z dielne automobilky Hyundai je 12,9 m dlhý a 3,99 m vysoký. Bol predstavený tento týždeň na kórejskom veľtrhu Land, Infrastructure and Transport Technology Fair potom, čo strávil vo vývoji 18 mesiacov. Podľa výrobcu ide o ekologické vozidlo, ktoré je optimalizované pre globálne ekologické trendy v doprave. Nielenže tento elektrický dvojpodlažný autobus prispeje k zlepšeniu kvality ovzdušia, no tiež výrazne prispeje k zmierneniu dopravných zápch v čase, kedy ľudia dochádzajú za prácou.

Elektrický dvojpodlažný autobus Hyundai.

Autobus totiž dokáže previesť až 70 sediacich cestujúcich, s 11 miestami na dolnom podlaží a s 59 miestami na hornom podlaží. Hoci spoločnosť neuvádza kapacitu na státie, zdá sa, že autobus má potenciál previesť viac ako cestujúcich, ako iné elektrické autobusy na trhu. K dispozícii je samozrejme aj rampa, ktorá pomôže s nástupom telesne postihnutým cestujúcim, ktorých vo vnútri autobusu čakajú dva vyhradené priestory.

Dvojpodlažný autobus Hyundai je vybavený 384 kWh vodou chladenou polymérnou batériou. Tá mu poskytne dojazd približne 300 kilometrov na jedno nabitie. Batériu je možné na plnú kapacitu nabiť v priebehu 72 minút. Výrobca uviedol, že kombinácia motorov s výkonom 240 kW v oboch nápravách umožní efektívnejšie jazdenie, zatiaľ čo nezávislé odpruženie v prednej hnacej náprave by malo počas jazdy poskytnúť väčšie pohodlie.

Elektrický dvojpodlažný autobus Hyundai.

Aby mohli vodiči lepšie manévrovať v rušných uliciach mesta, nový elektrický dvojpodlažný autobus má systém pre otáčanie aj zadných kolies. Okrem toho je vybavený asistenčnými bezpečnostnými systémami, ako napríklad Forward Collision-Avoidance Assist pre detekciu prekážok pred autobusom, Lane Keeping Assist pre udržanie autobusu v jazdnom pruhu či Vehicle Dynamic Control pre dynamické ovládanie vozidla.

Elektrický dvojpodlažný autobus Hyundai.