Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aktívny systém Hyundai zredukuje hluk na cestách o polovicu

Aktívny systém Hyundai zredukuje hluk na cestách o polovicu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 11. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Hyundai predstavuje „svetovo prvý“ systém aktívnej regulácie hluku vo vozidlách, ktorý využíva zvukové rozvody pre potláčanie hluku z povrchu vozovky, ako aj hluku samotného motora vozidla pre dosiahnutie výrazne tichšieho prostredia vo vnútri automobilu.

Systém sa skladá z ľahkej súpravy komponentov, ktorá je omnoho ľahšia ako hrubá izolácia pohlcujúca hluk, ktorá sa normálne dáva do podlahy automobilu. Blízko každého kolesa vozidla sú osadené akcelerometre, ktoré sledujú vibrácie prenášané z cesty do auta a generujú inverzný signál, ktorý sa prehráva cez autorádio. Systém je pritom schopný hluk z vozovky zrušiť do 0,002 sekundy. Spoločnosť Hyundai tvrdí, že to umožňuje oveľa lepšie reagovať na nepravidelné alebo meniace sa rušivé zvuky z ciest ako v prípade iných systémov založených na mikrofónoch., ktoré nedokážu počúvať, spracovať informácie a včas vydávať signál.

Systém od Hyundai využíva mikrofóny, ktoré pridávajú mechanizmus spätnej väzby, odosielajú informácie do signálneho procesora a podľa možnosti vylepšujú signál rušenia. Cieľom celého systému je dosiahnutie optimálneho ticha nielen na sedadle vodiča, ale aj spolujazdca a na zadných sedadlách, čiže ide o komplexný algoritmus.

Automobilka Hyundai predstavila svoj aktívny systém pre potláčanie hluku vozovky.

Počas testovania systému na rôznych povrchoch vozoviek, pri rôznych rýchlostiach a pozíciách sedenia bolo zistené, že hluk vo vnútri automobilu sa znížil o 3 decibely. To vďaka logaritmickej stupnici, v ktorej sa decibely merajú, predstavuje približne 50 percentné zníženie hluku na cestách. Spoločnosť Hyundai vníma aktívne odstraňovanie hluku ako základnú technológiu pre elektromobily, keďže bez hluku motora vníma posádka elektromobilu ešte zreteľnejšie hluk z ciest a nárazového vetra.

Spoločnosť Hyundai hovorí, že ich aktívny systém potláčania hluku vozovky bude čoskoro uvedený do prevádzky v pripravovanom modeli Genesis.