Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

YoYo: 3D tlačený dvojmiestny elektromobil do mesta naberá reálnu podobu

YoYo: 3D tlačený dvojmiestny elektromobil do mesta naberá reálnu podobu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Minulý rok oznámila talianska spoločnosť XEV partnerstvo s čínskou 3D tlačiarenskou firmou Polymaker, s cieľom vyrábať malý a lacný 3D tlačený elektromobil LSEV. Jeho názov bol teraz zmenený na YoYo a spustením crowfundingovej kampane sa tento elektromobil konečne približuje k výrobe.

Elektromobil YoYo je navrhnutý tak, aby výrazne znížil náklady spojené s elektrickou jazdou a zároveň umožnil prispôsobenie vzhľadu vozidla podľa osobitých predstáv budúceho majiteľa. Je to možné vďaka 3D tlači jednotlivých komponentov vozidla. Spoločnosť XEV pritom plánuje v budúcnosti ponúkať knižnicu nových štýlov dielce, ktoré sa dajú do automobilu dodatočne namontovať, aby zmenili jeho vzhľad tak, aby vyhovoval meniacemu sa vkusu majiteľa alebo aby nahradili opotrebené alebo poškodené dielce.

Malý mestský elektromobil sa vyrába tak, aby spĺňal európske bezpečnostné normy. Všetky jeho 3D tlačené komponenty sú pripevnené k oceľovému rámu a v prednej časti a vo dverách sú umiestnené výstuhy. Medzi ďalšie bezpečnostné prvky patrí ABS, predné a zadné kotúčové brzdy a airbag vodiča.

3D tlačený dvojmiestny mestský elektromobil YoYo.

So svojimi rozmermi 2,5 x 1,5 metra sa elektromobil YoYo radí do kategórie vozidiel L7, čiže je považovaný skôr za štvorkolku než za auto. Malé rozmery prinášajú výhody lepšej manévrovateľnosti a ľahšieho parkovania, s priemerom otáčania menej ako 8 metrov. Napriek kompaktnej veľkosti spoločnosť XEV sľubuje pohodlnú jazdu aj pre väčších ľudí.

Dvojmiestny elektromobil má obmedzenú maximálnu rýchlosť 70 km / h, čo ho predurčuje pre jazdu v meste. S plne nabitou batériou má dojazd približne 150 kilometrov. Batéria obsahuje technológiu, ktorá monitoruje stav batériových článkov, takže technici môžu opotrebovanú batériu so zníženým výkonom včas vymeniť za novú.

3D tlačený dvojmiestny mestský elektromobil YoYo.

Kompaktný elektromobil YoYo dostal do výbavy infotainmentovú konzolu s dotykovým displejom, panoramatickú strechu, bezkľúčové otváranie, elektrické zrkadlá, úložný priestor v kufri s objemom 180 litrov a energeticky úsporné predná a zadné LED svetlá.

Spoločnosť XEV ponúka nový svoj 3D tlačený dvojmiestny mestský elektromobil YoYo prostredníctvom start-up kampane na portáli Kickstarter za cenu 5 999 EUR, čo je o 4 500 EUR menej ako plánovaná cena po skončení kampane. Ak všetko pôjde podľa plánov výrobcu, prvé kusy tohto elektromobilu by mohli byť na svete už v decembri 2020.

3D tlačený dvojmiestny mestský elektromobil YoYo.