Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová technológia zmení celé čelné sklo auta na AR displej

Nová technológia zmení celé čelné sklo auta na AR displej
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Takzvané head-up displeje sa stávajú obľúbeným doplnkom automobilov, no čo by ste povedali na to, keby celé čelné sklo vášho auta bolo gigantickým displejom rozšírenej reality? Presne o to sa snaží pekinská spoločnosť Futuris, ktorej technológia je schopná prekryť čelné sklo rôznymi druhmi grafiky a animácií.

Automobily by mohli byť v blízkej budúcnosti vybavené AR displejmi (Augmented reality – rozšírená realita) od spoločnosti Futuris, ktoré majú zorné pole do 60 stupňov, rozlíšenie 80 pixelov na stupeň a svietivosť do 15 000 nitov. Tieto displeje by mohli slúžiť pre upozornenie na nebezpečenstvá zistené systémami vozidla, na vysvietenie úsekov jazdných pruhov, zobrazenie navigačných pokynov priamo v pohľade vodiča na ceste a dokonca by mohli nahradiť infotainmentovú obrazovku ako primárne rozhranie pre pripojenie telefónu a médií.

Technológia AR displeja Futuris.

Spoločnosť Futuris hovorí, že jej AR displej by mohol pôsobiť ako obrovská zábavná obrazovka pre cestujúcich a fungovať tak, že vodič neuvidí to, čo ostatní, aby nebol rozptyľovaný počas šoférovania vozidla. AR displej môže premietať aj projekciu malých avatarov, ktoré zosobnia hlasový asistenčný systém v aute.

Technológia AR displeja Futuris.

Vývojári tvrdia, že schopnosť naplniť celé čelné sklo digitálnymi informáciami môže prispieť k vyššej bezpečnosti. No ich systém bude musieť byť mimoriadne spoľahlivý, ak nie 100 percentný, aby dokázal upozorniť na potenciálne nebezpečenstvá a najmä na chodcov, aby sa nestalo to, že nezistí chodca, pretože jednoducho dôjde k výpadku grafiky.

Spoločnosť Futuris predstaví detailnejšie svoju technológiu AR displeja už budúci mesiac na výstave CES 2020 v americkom Las Vegas.

Technológia AR displeja Futuris.