Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kia XCeed: Dynamický crossover vybavený inovatívnymi technológiami

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Moderné technológie dnes pomáhajú aj vodičom na cestách. Medzi inovátorov v tomto smere patrí aj juhokórejská Kia. Tá sa rozhodla vybaviť svoj najnovší model vozidla XCeed hneď viacerými inteligentnými technológiami. Sústredia sa nielen na zvýšenie komfortu počas jazdy, alebo prispievajú aj k vyššej bezpečnosti a lepším jazdným vlastnostiam vozidla. Čo všetko teda dokážu?

Juhokórejská automobilka priniesla tento rok na Slovensko už štvrtého člena rodiny vozidiel Ceed. Je ním CUV alebo takzvaný crossover s názvom XCeed, ktorý priťahuje pozornosť nielen dizajnom, ale aj zaujímavými jazdnými vlastnosťami.

„XCeed je najmodernejší crossover značky Kia, ktorý kombinuje praktické vlastnosti SUV a dynamické vlastnosti hatchbackov. Kia XCeed bola vyvíjaná v Európe, je vyrábaná na Slovensku a testovaná bola taktiež na Slovensku a tým pádom je pripravená na všetky nástrahy našich ciest,“ vysvetľuje pán Milan Lukáč, produktový manažér, Kia Motors Slovakia.

Crossover XCeed dostal pritom do výbavy všetky moderné asistenčné a bezpečnostné technológie, ktorými automobilka Kia v súčasnosti disponuje.

„Medzi tieto asistenčné systémy patrí napríklad adaptívny tempomat s funkciou Stop and Go, automatický asistent udržiavania v jazdných pruhoch. Taktiež vozidlo dokáže samo zastaviť v prípade prekážky, či už je to iný automobil, cyklista alebo chodec. Taktiež je to sledovanie mŕtvych uhlov, upozornenie na prekážku pri cúvaní.“

Vďaka týmto integrovaným bezpečnostným technológiám sa tak XCeed radí na druhú úroveň autonómnej jazdy.

„To znamená, že auto dokáže samo zastaviť, samo sa rozbehnúť a samo sa udržiavať v jazdných pruhoch.“

Model XCeed môže byť navyše vybavený úplne novým 12,3 palcovým digitálnym prístrojovým panelom Supervision, s vysokým rozlíšením, ktorý nahrádza konvenčné ukazovatele rýchlosti a otáčok motora.

„Tento panel poskytuje vodičovi všetky informácie o jazde. To znamená spätnú väzbu z bezpečnostných asistentov, sledovanie údajov o jazdných dátach, taktiež výstup z navigácie a rovnako audio systém.“

Na digitálnom paneli si vodič môže nastaviť sledovanie údajov buď v štandardnom alebo športovom rozhraní. Okrem toho juhokórejskí vývojári vybavili vozidlo aj vynoveným viac ako 10 palcovým navigačným systémom. Ten má vylepšené grafické rozhranie a prináša nové funkcionality.

„Pri prepojení s mobilným telefónom dokážu vodičovi poskytovať dáta o aktuálnej dopravnej situácii a taktiež a taktiež informovať ho o zdržaniach a iných údajoch. Prostredníctvom spárovania s mobilným telefónom dokáže táto navigačná platforma taktiež zobrazovať údaje o počasí, aktívne vyhľadávať parkovacie miesta.“

Navigačnú platformu plánuje automobilka už čoskoro vybaviť aj telematickým systémom UVO Connect, ktorý prostredníctvom zabudovanej elektronickej SIM karty poskytne vodičovi nové rozhranie pre komunikáciu medzi vozidlom a smartfónom.

„Auto bude vedieť posielať automaticky údaje do vášho mobilného telefónu a vy spätne si budete môcť tieto údaje zasielať do vozidla. To znamená napríklad navigačné údaje si nastavíte v pohodlí domova a prídete do vozidla a už budete mať priamo nastavenú trasu, kam pôjdete. Systém UVO Connect bude dostupný v priebehu roku 2020.“

Juhokórejská Kia prešla v tomto roku výhradne na turbo motory, a tak sa o pohon crossoveru XCeed postará preplňovaný zážihový motor s priamym vstrekovaním. K dispozícii sú tri objemy, pričom nielen z pohľadu spotreby, zaujme najmä 1-litrový motor T-GDi.

„Obľúbený motor 1,4 MPi bol nahradený motorom 1,0 T-GDi, ktorý sa vyznačuje vo všetkých charakteristikách lepšími parametrami. Napriek tomu, že motor 1,0 TGDi má o jeden valec menej, dosahuje oveľa lepšiu krivku krútiaceho momentu, tým pádom je dynamickejší a ľudia môžu oveľa lepšie využiť túto dynamiku pri predbiehaní.“

Vozidlá XCeed sú však dostupné už aj vo verzii s hybridnou technológiou pohonu, ktorá vychádza z obľúbeného modelu Niro.

„XCeed Plug-in Hybrid dokáže na čisto elektrický pohon prejsť až 60 kilometrov, čo toto auto predurčuje ako ideálne pre mestskú premávku, prímestské dochádzanie,“ dodáva pán Milan Lukáč, produktový manažér, Kia Motors Slovakia.

Vďaka kombinácii praktických vlastností SUV a ovládania a rozmerov hatchbacku sa môže stať crossover XCeed vozidlom, ktoré svojou dynamickou a komfortnou jazdou poteší nejedného vodiča. V spojení s asistenčnými a bezpečnostnými technológiami tak môže ísť aj o zaujímavé rodinné vozidlo.