Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Elektromobily Kia ako rodinné autá s nadštandardným dojazdom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj na našich cestách sa stretávame s elektromobilmi, ktoré sú zaujímavou ekologickejšou alternatívou k bežným autám. Záujem o ne rastie i vďaka zvyšujúcemu sa dojazdu, ktorý sa už začína pomaličky približovať k autám so spaľovacími motormi. Svoje skúsenosti má v tom aj automobilka Kia. Tá sa snaží dokázať, že elektromobil nemusí byť len malé stiesnené auto do mesta, ktoré treba neustále nabíjať.

Automobilka Kia v súčasnosti disponuje takmer všetkými druhmi alternatívnych pohonov vozidiel, pričom už od roku 2014 vyrába plne elektrický automobil e-Soul. Tento rok k nemu na Slovensku pribudol aj model elektrického crossoveru e-Niro. Vďaka dlhoročnému vývoju sa tak súčasné modely týchto elektromobilov môžu pochváliť už druhou verziou elektrického pohonu s predĺženým dojazdom.

„Napríklad model Kia Niro má v kombinovanom režime udávaný maximálny dojazd 455 kilometrov. To znamená, že keby sme sa vydali napríklad z Bratislavy, tak dôjdeme bez nabíjania až do Michaloviec. Dojazd v meste môže často prekročiť aj 500 kilometrov,“ hovorí pán Ladislav Kručko, produktový manažér, Kia Motors Slovensko.

Dlhšiu jazdu podporuje najmä vysokokapacitná 64 kWh batéria a nízka spotreba elektrickej energie.

„Vysoká úspornosť je dosiahnutá vďaka veľmi efektívnemu elektromotoru a zároveň relatívne nízkej hmotnosti vozidla. Prijateľnú hmotnosť vozidla sme dokázali udržať vďaka jeho kompaktným rozmerom a zároveň vysokej hustote vysokonapäťovej batérie.“

Za efektívnou spotrebou sú aj ďalšie technológie, ktoré dokážu inteligentne regulovať odber elektrickej energie z batérie.

„K šetreniu prispieva napríklad aj špeciálny režim klimatizácie Driver Only pri obsadení vozidla len jednou osobou, kedy klimatizácia vypne ventiláciu do ostatných častí kabíny, kde nikto nesedí. Tak sa zabráni plytvaniu elektrickou energiou pri vykurovaní či vychladení prázdnej kabíny.“

K dlhému dojazdu elektromobilov e-Soul a e-Niro dopomáha aj technológia rekuperácie pri brzdení, ktorá zároveň znižuje opotrebenie bŕzd.

„To znamená, že pri jazde z kopca alebo brzdení na spomalenie vozidla neslúžia brzdy, ale elektromotor, ktorý premieňa kinetickú energiu na elektrickú a ukladá ju do vysokonapäťovej batérie. Vodič môže ovládať intenzitu rekuperácie v štyroch stupňoch pomocou páčok pod volantom. V automatickom režime riadi rekuperáciu vozidla elektronika, v závislosti od sklonu cesty alebo od vzdialenosti a rýchlosti auta pred vozidlom.“

Vďaka inováciám už elektromobily nie sú autá s krátkym dojazdom, určené len do mesta. Vysoká hustota batérie navyše juhokórejským konštruktérom umožnila navrhnúť elektromobil tak, aby v ňom bol dostatok miesta nielen pre cestujúcich.

„Napríklad model Kia e-Niro ponúka dostatok priestoru pre štyroch vysokých cestujúcich a zároveň aj batožinový priestor s objemom 451 litrov, je v súčasnosti najväčší v segmente. Vďaka kombinácií týchto parametrov môže byť takéto vozidlo používané ako jediné auto v rodine.“

V blízkej budúcnosti plánuje Kia svoje elektromobily na Slovensku vybaviť telematickým systémom UVO Connect s eSIM kartou, ktorý umožní ovládanie vybraných funkcií vozidla na diaľku pomocou mobilného telefónu.

„Pre vodičov môže byť najzaujímavejšia možnosť spustenia kúrenia alebo klimatizácie vo vozidle na diaľku. To znamená, že nastupuje do vychladeného alebo vykúreného vozidla. Vodič môže na diaľku spustiť aj prídavný ohrev batérie, ktorá tak získa optimálnu teplotu aj pri štarte v chladnom počasí. Vybrané verzia elektromobilov Kia budú v budúcom roku vybavené aj systémom tepelného čerpadla a silnejšou palubnou nabíjačkou s výkonom 11 kilowattov,“ dopĺňa pán Ladislav Kručko, produktový manažér, Kia Motors Slovensko.

Vďaka kombinácii inovatívnych technológií a priestranného interiéru sa elektromobily juhokórejského výrobcu môžu stať aj zaujímavým rodinným vozidlom. Okrem pohodlia a dlhého dojazdu je navyše jazda takýmto autom aj zábavná, pretože okamžité prudké zrýchlenie je veľmi návykové.