Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bosch Virtual Visor precízne odstráni problémy s oslnením počas jazdy

Bosch Virtual Visor precízne odstráni problémy s oslnením počas jazdy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa spoločnosti Bosch sú ostré slnečné lúče najväčšou príčinou dopravných nehôd spôsobených počasím. Vývojári sa preto rozhodli nahradiť konvenčnú slnečnú clonu v automobile za priehľadný model, ktorý blokuje slnko iba tam, kde sa môže jeho jas dostať k očiam vodiča.

Súčasné výklopné slnečné clony v automobiloch samozrejme dokážu do určitej miery zablokovať oslňujúce slnko, no robia to na úkor viditeľnosti z vozidla. Toto rieši inovatívny koncept slnečnej clony Bosch Virtual Visor tak, že umožní vodičovi úplný pohľad cez čelné sklo a zároveň poskytuje cielenú ochranu pred ostrými slnečnými lúčmi.

Koncept slnečnej clony Bosch Virtual Visor

Slnečná clona Virtual Visor sa skladá z jediného priehľadného LCD panela a využíva kameru zameranú na vodiča. Pomocou technológie detekcie tváre založenej na umelej inteligencii a softvéru pre sledovanie očí potom systém dokáže určiť, kde sú oči vodiča v danom okamihu a koľko slnečných lúčov treba blokovať. Tým sa eliminuje oslnenie bez toho, aby sa inak znížila viditeľnosť cez čelné sklo. To znamená, že priezor blokuje dopadajúce svetlo iba v tých častiach LCD panela, ktoré umožňujú jeho preniknutie k očiam vodiča. Plocha blokovania sa pritom dokáže prispôsobiť pohybu vodiča.

Koncept slnečnej clony Bosch Virtual Visor

Panel Virtual Visor je navrhnutý tak, aby nahradil štandardnú slnečnú clonu vo vozidle a zaberá rovnaký priestor a používa rovnaký upevňovací mechanizmus. Spoločnosť Bosch verí, že jej technológia by sa tak mohla dať integrovať do dizajnu súčasných vozidiel len s minimálnymi úpravami. Slnečná clona Virtual Visor už získala cenu za inovácie CES 2020 „Best of Innovation“ v kategórii Zábava a bezpečnosť vo vozidle.

Koncept slnečnej clony Bosch Virtual Visor