Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Koncept elektromobilu Hyundai Prophecy vymenil volant za dva joysticky

Koncept elektromobilu Hyundai Prophecy vymenil volant za dva joysticky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Hyundai Motor Group predviedla nový koncept športového elektromobilu s názvom Prophecy, ktorý je pripravený na autonómiu a vodičom prináša „nový, no intuitívny zážitok z jazdy“ pomocou dvoch joystickov, ktoré nahradili tradičný volant.

Jeden z týchto nových ovládacích prvkov je namontovaný na dverách, zatiaľ čo druhý je súčasťou stredového panelu. Tieto joysticky sa môžu otáčať doľava a doprava, čím vodič ovláda smer vozidla v režime manuálnej jazdy. Prístup k funkciám vozidla je potom možný prostredníctvom integrovaných tlačidiel. No na ovládanie vozidla pomocou joystickov si vodič bude musieť zrejme zvyknúť.

Koncept elektromobilu Hyundai Prophecy.

Absencia volantu tiež znamená, že neexistujú žiadne vizuálne prekážky pri pohľade na digitálny displej, ktorý sa tiahne takmer po celej šírke čelného skla. Stredová konzola prechádza do zadnej časti štvorsedadlovej kabíny a interiér je navrhnutý v upokojujúcej farebnej schéme s jemným osvetlením.

Z vonku sa športový elektromobil môže pochváliť plynulými dlhými krivkami, dlhým rázvorom kolies, aerodynamickými diskami kolies s tvarom podobným vrtuliam, ktoré nasávajú vzduch a smerujú ho dolu po bokoch vozidla. Zadný spojler zaistí mimoriadnu stabilitu pri rýchlom predbiehaní. Predné svetlomety, zadné svetlá a spojlery sú vybavené pixelovými svetlami s možnosťou vytvárania animovaných svetelných efektov. Spoločnosť Hyundai potvrdila, že takéto osvetlenie chce začleniť do budúcich komerčných modelov svojich vozidiel.

Koncept elektromobilu Hyundai Prophecy.

Keďže ide o koncepciu dizajnu, neboli zverejnené žiadne špecifikácie ohľadom motora, batérií ani výkonu. Cieľom spoločnosti Hyundai je pritom mať do roku 2025 vo svojom portfóliu 44 modelov elektrifikovaných vozidiel. Dúfajme, teda, že časť z prezentovaného dizajnu koncepcie Prophecy sa dostane do elektromobilov, ktoré budú pripravené vyraziť na cesty.

Koncept elektromobilu Hyundai Prophecy.