Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Virtuálna realita pomáha s vyberaním vysnívaných áut v showroomoch

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Raz vidieť je lepšie ako sto krát o niečom počuť. Platí to zvlášť pri výbere auta. Najmä pri prémiových vozidlách. No a práve tam je k dispozícii množstvo personalizovaných doplnkov a výbavy. Je teda pochopiteľné, že predajca nemôže mať na sklade všetky kombinácie. Francúzska automobilová značka DS sa však rozhodla pre unikátny systém výberu vysnívaného auta. Do showroomov sa tak dostala virtuálna realita. Aj do toho bratislavského.

Prostredie virtuálnej reality je zrejme najviac známe hráčom počítačových hier. No aj bežní používatelia sa môžu prostredníctvom okuliarov pre zobrazenie virtuálnej reality preniesť napríklad do zábavného parku, môžu sa kochať krásami vzdialenej dovolenkovej destinácie či preletieť sa vo vesmíre. Virtuálnu realitu však čoraz viac využívajú aj profesionálni tvorcovia 3D obsahu a svoje miesto si našla už i pri navrhovaní vozidiel v automobilovom priemysle.

Francúzska značka prémiových vozidiel DS Automobiles sa pritom rozhodla poskytnúť podobné dizajnérske nástroje z prostredia virtuálnej reality aj záujemcom o nové autá z radov verejnosti. Vďaka ich riešeniu, s názvom DS Virtual Vision, si tak môžu počas návštevy showroomu sami jednoduchým spôsobom navrhnúť vozidlo presne podľa svojich predstáv.

„V podstate je to 3D virtuálna realita, ktorá sa využíva pri predaji automobilov. Pri prémiových modeloch je veľmi dôležité, aby si klient vedel správne vybrať zo širokej ponuky možností, personalizácie exteriéru, interiéru, či výbavy. A práve táto technológia mu to ideálne umožňuje. Má možnosť zažiť, vidieť svoje vysnívané vozidlo, svoj vysnívaný automobil ešte predtým, ako si ho objedná,“ hovorí pani Marína Solovičová, C Automobil Import.

Celé to funguje tak, že v priestoroch showroomu má predajca vyhradenú oblasť so samotnou technológiou DS VIRTUAL VISION. Tento špeciálny priestor obsahuje aj samostatné sedadlo z vozidla DS 7 Crossback. Návštevník showroomu sa teda do neho len pohodlne posadí, nasadí si VR okuliare, zoberie do ruky ovládač a môže sa nechať preniesť do virtuálnej reality.

„Vidí vnútro vozidla, interiér vozidla. Má možnosť zmeniť si ten interiér vozidla, čiže rôzne farebné naladenia, takisto rôzne prvky personalizácie interiéru. Potom má možnosť vyjsť von z toho vozidla. Vyjde von a zase si môže zadefinovať farbu karosérie vozidla, otáčať si vozidlo, vidieť povedzme batožinový priestor, otvárateľnú presklenú strechu a tak ďalej.“

Počas celého procesu konfigurácie je samozrejme prítomný aj predajca. Ten potenciálneho budúceho majiteľa sprevádza a inštruuje, ako si má vozidlo konfigurovať. Vďaka tomu sa ovládania v prostredí virtuálnej reality nemusí obávať ani človek, ktorý si s technológiami rozumie menej.

„Predajca kontroluje celý proces konfigurácie na veľkoplošnej obrazovke. Na tejto obrazovke vidí výsledok konfigurácie klienta, čo si zvolil. A zároveň, vďaka tejto dotykovej obrazovke, má potom možnosť celú ukončenú konfiguráciu a vybranú výbavu zaslať klientovi emailom. A takisto túto konfiguráciu následne použiť pre obchodnú ponuku.“

Nespornou výhodou virtuálnej reality je to, že dokáže človeka úplne pohltiť a presvedčiť jeho zmysly v tom, že sa jedná akoby o skutočnosť. Nie je tomu inak ani pri používaní systému DS Virtual Vision.

„Ten pocit je skutočne veľmi reálny, to znamená, že je to jedna k jednej. Sedíte ako keby v reálnom kokpite, ale virtuálnom, vozidla DS 7 Crossback alebo DS 3 Crossback, podľa výberu klienta, a vidíte v podstate skutočné rozmery, skutočné farby. Máte sa možnosť virtuálne dotýkať jednotlivých častí vozidla a takisto aj ten vonkajší pohľad na exteriér vozidla je úplne realistický jedna k jednej,“ dopĺňa pani Marína Solovičová, C Automobil Import.

Systém DS Virtual Vision doslova prenesie používateľa do úlohy návrhára. V prostredí virtuálnej reality si tak môže jednoduchým a zároveň realistickým spôsobom vytvoriť svoje vysnívané vozidlo priamo počas návštevy showroomu. Tento moderný spôsob konfigurácie vozidiel by mohol inšpirovať aj iné automobilky a ich lokálnych predajcov. Konkurencia je totiž veľká a aj toto by mohol byť spôsob, ako do svojich radov získať ďalšieho používateľa nového vozidla.