Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Štandard CHAdeMO 3.0 pre viac ako 500 kW nabíjanie elektromobilov

Štandard CHAdeMO 3.0 pre viac ako 500 kW nabíjanie elektromobilov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 4. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jeden z hlavných svetových štandardov pre nabíjanie elektromobilov sa dočkal svojej 3.0 špecifikácie, ktorá sa harmonizuje s čínskou zástrčkou GB / T. Pomocou technológie kvapalného chladenia pritom CHAdeMO 3.0 poskytne viac ako dvojnásobnú rýchlosť nabíjania, v porovnaní s tým, čo dokážu súčasné nabíjačky Tesla V3 Supercharger.

Nabíjačky CHAdeMO v súčasnosti obslúžia celosvetovo 44 percent rýchlo nabíjateľných elektrických vozidiel. Tento údaj z roku 2018 zahrnul aj vozidlá Tesla, ktoré sa môžu k nabíjačkám pripájať pomocou adaptéra. V oboch prípadoch tak najmenej tri štvrtiny milióna elektromobilov na celom svete majú rýchlo nabíjacie zástrčky CHAdeMO a ďalšie sú s týmto štandardnom kompatibilné.

Nabíjacia zástrčka v novom štandarde CHAdeMO 3.0 bude spätne kompatibilná.

Podľa nového, práve uverejneného, štandardu 3.0, ktorý používa pracovné meno ChaoJi, sú podporované hodnoty nabíjania až vyše pol megawattu, s elektrickým prúdom do 600 A. Kvapalinou chladené nabíjacie zástrčky a káble budú výrazne robustnejšie ako súčasné verzie, no budú stále spätne kompatibilné s existujúcimi normami CHAdeMO, GB / T a možno dokonca aj so štandardmi CCS.

To neznamená, že všetky rýchlo nabíjačky s CHAdeMO budú schopné nabíjať vysokým výkonom 500 kW. V súčasnosti viac ako 50 spoločností na celom svete vyrába nabíjacie stanice podľa tejto normy a pri dodržaní týchto štandardov si každá z nich zostaví nabíjačky podľa vlastných požiadaviek. Napríklad CHAdeMO 2.0 umožňuje rýchle nabíjanie až do 400 kW, ale stále existuje veľa nabíjačiek s výkonom len 50 kW a na niektorých miestach budete mať šťastie, ak nájdete nabíjačku s výkonom 100 kW.

Kvapalinou chladené nabíjacie zástrčky a káble v novom štandardne CHAdeMO 3.0 sú robustnejšie.