Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

4D radarový senzor zvýši od roku 2023 bezpečnosť v autách

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Izraelská spoločnosť Vayyar tvrdí, že môže nahradiť množstvo interiérových senzorov v automobile len jedinou skrytou jednotkou nazvanou ako 4D radar, ktorá má veľkosť kreditnej karty. To by mohlo ušetriť značné náklady na vývoj a odomknúť celý rad pripravovaných bezpečnostných prvkov.

Multifunkčný 4D radar na čipe (radar-on-a-chip alebo v skratke ROC) dokáže v sebe integrovať až 48 radarových vysielačov a prijímačov na čip veľkosti mince, čo mu umožňuje vytvárať cloudové 3D mapy bodov celého interiéru vozidla vo vysokom rozlíšení. Podľa spoločnosti Vayyar ostatné radary na monitorovanie interiéru dnes používajú tri vysielacie antény a štyri prijímacie antény, ktorých veľkosť pixelov je asi 50 cm. Nový 4D radar má 24 x 24 antén, čo dáva veľkosť pixelu 5 cm.

Toto vysoké rozlíšenie umožňuje systému rozpoznávať medzi dospelými, deťmi a kojencami, rozlišovať hrubý tvar tela a snímať polohu tela. A to nefotografickou metódou, ktorá nenarušuje súkromie nikoho. Štvrtou dimenziou je samozrejme čas. Systém prehľadá auto niekoľkokrát za sekundu a sleduje zmeny a pohyby v priebehu času.

Multifunkčný 4D radar na čipe od spoločnosti Vayyar.

Bude teda schopný splniť nové požiadavky na detekciu detí a spolujazdcov na zadnom sedadle, ktoré sa stanú povinnými v roku 2023. Vďaka svojej multifunkčnej schopnosti mu však dá schopnosť riadiť aj množstvo ďalších systémov. Napríklad sa môže použiť na optimalizáciu sily rozvinutia airbagov podľa toho, či na sedadle sedí statný muž alebo dieťa. Alebo ak na prednom sedadle sedí dieťa, nemusí používateľ manuálne deaktivovať airbag, systém to bude vedieť urobiť automaticky.

4D radarový systém od spoločnosti Vayyar by mohol uľahčiť automobilkám život, pretože jediný senzor nahradí vo vozidle viac systémov na detekciu prítomnosti dieťaťa, senzory hmotnosti sedadla, spínače a množstvo senzorov v systéme airbagov. Cena by pritom mala byť konkurencieschopná s jediným snímačom. A ušetria sa aj značné náklady na zabezpečenie, integráciu a testovanie všetkých senzorov vo vozidle.

Po nainštalovaní do automobilu bude výrobca schopný vykonať vlastnú analýzu na 3D dátovom toku, ktorý je vopred spracovaný na samotnom čipe, aby zvládol náročná úlohu odfiltrovania rušenia a šumu. Potom môže výrobca automobilov spúšťať najrôznejšie technológie spracovania obrazu a strojového učenia a prenášať tieto informácie do ľubovoľného iného systému, ktorý to potrebuje.

Multifunkčný 4D radar na čipe od spoločnosti Vayyar.

Softvérová časť procesu by mala byť oveľa rýchlejšia a ľahšia ako akákoľvek iná práca s integráciou hardvéru. To znamená, že výrobcovia budú môcť snímač ROC používať na iné účely, a to bezdrôtovo s možnosťou aktualizácie funkcií. Ako príklad je uvádzaná analýza stavu cestujúcich po dopravnej nehode, možnosť sledovania pozornosti vodiča či ovládanie gestami a všetko pomocou jediného senzora.

Spoločnosť Vayyar už spolupracuje s mnohými dodávateľmi v automobilovom priemysle a predpokladá, že jej riešenie bude zabudované v modeloch vozidiel pre rok 2023. Je to aj z toho dôvodu, že podľa protokolu Euro NCAP bude požiadavka na integrovanie radarovej technológie do interiérov vozidiel od roku 2023 a neskôr.

Spoločnosť má vo vývoji aj ďalší veľmi podobný systém pre vonkajšok automobilu, kde systémy ROC na každom rohu vozidla môžu nahradiť ultrazvukové senzory, parkovacie kamery, senzory na výstrahu pred kolíziou, kontrolu mŕtveho uhlu a ďalšie senzory. Opäť všetko v multifunkčnej jednotke, ktorá by poskytovala konštantný dátový tok. Táto technológia nemusí nevyhnutne nahradiť systém LiDAR pre adaptívny tempomat, ale určite by sa dala použiť na jeho rozšírenie.

Multifunkčný 4D radar na čipe od spoločnosti Vayyar.