Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Toyota oznamuje dostupnosť malého elektromobilu C+pod

Toyota oznamuje dostupnosť malého elektromobilu C+pod
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Počas mnohých výletov autom na krátke vzdialenosti nebýva vo vozidle viac ako jeden ďalší pasažier. Nový batériový elektrický automobil C+pod od spoločnosti Toyota sa dokonale hodí práve pre tieto scenáre.

Automobil, ktorý bol oficiálne uvedený na trh v Japonsku 25. decembra, bol vyvinutý v rámci projektu Toyota, ktorý zahŕňa aj akumulátorové elektrické vozidlá (označované ako BEV). Podľa spoločnosti je drobný elektromobil C+pod určený na každodenné mestské použitie a pre jazdy na krátke vzdialenosti. Jednou z aplikácií by mohlo byť aj používanie firemnými klientmi, ktorí potrebujú pravidelne navštevovať zákazníkov.

Dvojmiestny mestský elektromobil Toyota C+pod.

Tento dvojmiestny elektromobil je pritom poháňaný jedným elektrickým motorom s permanentným magnetom, ktorý je umiestnený v zadnej časti. Motor je napájaný lítium-iónovým akumulátorom s kapacitou 177,6 voltov / 9,06 kWh, ktorý sa nachádza pod podlahou v časti predných sedadiel. C+pod dosahuje maximálnu rýchlosť 60 km / h a má stanovený dojazd približne 150 kilometrov na jedno nabitie.

Dvojmiestny mestský elektromobil Toyota C+pod.

Jedno nabitie batérie pomocou 200 V / 16 A nabíjačky trvá približne päť hodín alebo 16 hodín pomocou 100 V / 6 A jednotky. Vozidlo môže tiež v prípade výpadku elektrickej energie poslúžiť na napájanie domácnosti po dobu až 10 hodín prostredníctvom príslušnej elektrickej zásuvky.

Elektromobil C+pod je ponúkaný v dvoch modeloch: základný X a trochu vkusnejší model G. Hmotnosť vozidiel je 670 kilogramov, respektíve 690 kilogramov, pričom plastové diely karosérie pomáhajú znižovať váhu.

Dvojmiestny mestský elektromobil Toyota C+pod.

Medzi ďalšie vlastnosti oboch modelov patrí nezávislé odpruženie vinutej pružiny vpredu a zadnej vinutej pružiny s torzným lúčom; LED čelné a koncové svetlá; protikolízny bezpečnostný systém, ktorý deteguje iné vozidlá, chodcov a bicykle; a systém založený na sonare, ktorý pomáha predchádzať kolíziám so stenami alebo inými nehybnými objektmi pri nízkej rýchlosti.

Cena dvojmiestneho mestského elektromobilu Toyota C+pod, ktorý je v súčasnosti k dispozícii iba v Japonsku, je 1 650 000 jenov (asi 13 029 EUR) za model X a 1 716 000 jenov (približne 13 551 EUR) za model G.

Dvojmiestny mestský elektromobil Toyota C+pod.