Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kompaktné elektrické SUV Mercedes-Benz EQA sa chváli svojim dojazdom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Mercedes-Benz predstavila nový „vstupný“ model kompaktného elektrického crossovera EQA, ktorý je založený na populárnej triede A. Základný model začína s dojazdom 486 km pri jazdnom cykle NEDC a s výkonom 140 kW (188 koní) elektrického pohonu dvoch kolies.

Nový elektrický crossover Mercedes-Benz EQA ide po stopách väčšieho, výkonnejšieho a podstatne drahšieho modelu EQC. Ponúka tak vstupný bod do sveta elektrických SUV tejto nemeckej značky vozidiel.

Kompaktný elektrický crossover Mercedes-Benz EQA.

Ako prvý sa predstaví model EQA 250, ktorý má pohon zadných kolies a veľkú batériu s výkonom 66,5 kWh. Tá sa dokáže rýchlo nabiť z 0 na 80 percent len za 30 minút, ak sa nabíja zo 100 kW nabíjačky s jednosmerným prúdom. Po tomto modeli bude nasledovať celá rodina elektrických vozidiel EQA, ktorá bude obsahovať modely AWD, s výkonom nad 200 kW (270 koní) a s dojazdom „viac ako 500 km“ v prípade jazdného cyklu WLTP, ktorý vyžaduje vyššie trvalé rýchlosti ako cyklus NEDC, ktorý má vyššiu spotrebu elektrickej energie.

Kompaktný elektrický crossover Mercedes-Benz EQA.

EQA pritom dosahuje vďaka takmer úplne hladkému podvozku, uzavretej čiernej mriežke chladiča a niektorým ďalším aerodynamickým prvkom okolo kolies, strechy a rohov koeficient odporu 0,28. Zrýchlenie z 0 na 100 km / h je udávané na 8,5 sekundy, zatiaľ čo maximálna rýchlosť je obmedzená len na 160 km / h.

Vonkajší dizajn je primerane konzervatívny a toto elektrické vozidlo vyzerá elegantne, upravene a funkčne. Interiér zaujme svojou širokouhlou obrazovkou prístrojového a informačného systému a LED akcentmi a využíva verziu systému „Hey Mercedes“ MBUX AI, ktorý je vylepšený tak, aby zvýraznil nabíjacie stanice v navigácii, keď už si myslé, že sa blíži čas na dobitie batérie.

Kompaktný elektrický crossover Mercedes-Benz EQA.

Štandardom sú asistenčné systémy brzdenia a udržiavania v jazdnom pruhu, nechýbajú ani kamera na cúvanie a adaptívne diaľkové svetlá. V závislosti od regiónu si potom môže používateľ zvoliť automatické parkovanie, adaptívny tempomat, obmedzovač rýchlosti a rozpoznávanie dopravných značiek, asistenciu cúvania, protikolízny systém riadenia, head-up displej a ďalšie funkcie asistencie vodiča.

Kompaktný elektrický crossover Mercedes-Benz EQA sa začne predávať vo februári za cenu začínajúcu sa od 47 540 EUR.

Kompaktný elektrický crossover Mercedes-Benz EQA.