Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Ample: Automatická stanica na výmenu batérií v elektromobiloch

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci veľká väčšina automobilov jazdí na fosílne palivá, v nasledujúcich rokoch by sa to malo zmeniť, keďže čoraz viac automobiliek sa postupne prikláňa k elektrickému pohonu. Startup spoločnosť Ample chce rozvoj elektromobility urýchliť spustením automatizovaného riešenia výmeny batérií pre elektromobily. Stanica využíva modulárne sady batérií, ktorými sa dajú vybaviť existujúce elektromobily.

Nie je to pritom prvé riešenie vymeniteľných batérií pre elektrické vozidlá. Čínska spoločnosť Nio totiž minulý rok oslavovala už 500 000. výmenu batérií vo svojich elektromobiloch. Teraz tento princíp skúša spoločnosť Ample, ktoré prináša riešenie zložené z dvoch hlavných častí. Prvou je modulárna architektúra batérií, ktorá by umožnila existujúcim elektromobilom využívať druhú časť technológie, ktorou je automatizovaná stanica pre výmenu týchto batérií.

Automatizovaná stanica pre výmenu batérií v elektromobiloch.

Ako náhle je vozidlo vybavené vymeniteľnými modulmi batérie, vodič môže odstaviť elektromobil na platforme stanice a automatizovaný proces vyberie vybitý modul a nahradí ho 100 percentne nabitým modulom za menej ako 10 minút. Vybraté moduly sa potom nabijú a uskladnia, kým nebudú namontované do ďalšieho elektromobilu.

Automatizovaná stanica pre výmenu batérií v elektromobiloch.

Zatiaľ nie je jasné, koľko bude musieť vodič zaplatiť za takúto výmenu, no ďalším cieľom projektu je znížiť náklady tak nízko ako pri tankovaní benzínu. Spoločnosť Ample tiež navrhla svoje riešenie tak, aby sa automatizovaná výmenná stanica dala ľahko namontovať pri potravinách, na benzínovej pumpe, odpočívadle na diaľnici alebo pri servise vozového parku, pričom plošne zaberie len dve parkovacie miesta. K dispozícii by mali byť tiež solárne a veterné zdroje, ktoré zredukujú záťaž na elektrické siete.

Vymeniteľné batériové moduly Ample.

Spoločnosť Ample sa so svojim projektom automatizovanej stanice pre výmenu batérií v elektromobiloch spočiatku zameriava na oblasť San Francisco Bay Area. Medzi prvými klientmi zdieľanej jazdy, dodávok na posledný úsek a mestských flotíl vozidiel patrí spoločnosť Uber. Ample teraz pozýva ďalších prevádzkovateľov vozových parkov a výrobcov automobilov, aby sa zapojili do projektu a pomohli tak dostať na cesty ešte viac elektromobilov.

Automatizovaná stanica pre výmenu batérií v elektromobiloch.