Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dacia použije vodičov smartfón ako infotainment systém vozidla

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnoho moderných automobilov je vybavených informačno-zábavnými systémami ovládanými dotykovou obrazovkou, takzvanými infotainment systémami. No prečo platiť za displej integrovaný do prístrojovej dosky, keď už jeden máte v telefóne? To si myslia aj v spoločnosti Dacia, ktorá prestavila nový systém založený na smartfóne vodiča.

Nový systém s názvom Media Control debutuje v najnovšej verzii automobilu Dacia Sandero. Skladá sa z mobilnej aplikácie pre operačné systémy Android a iOS a dokovacej stanice s nastaviteľnou veľkosťou v prístrojovej doske, do ktorej sa umiestni smartfón s nainštalovanou aplikáciou. Táto schránka drží telefón pevne v polohe na šírku, keď je vozidlo v pohybe, a jej kryt sa po vybratí telefónu zarovná s povrchom palubnej dosky.

Okrem prehrávania hudby sa dá systém Media Control využiť aj na vykonávanie úloh, ako je telefonovanie, kontrolu kalendára alebo používanie satelitného navigačného systému.

Mobilná aplikácia komunikuje s palubnou elektronikou vo vozidle pomocou rozhrania Bluetooth a spája telefón s rádiom vozidla, duálnymi reproduktormi a USB portom. Vodiči majú prístup k funkciám infotainmentu priamo cez prispôsobiteľný dotykový displej smartfónu, alebo verbálne prostredníctvom systému hlasového ovládania či pomocou ovládacích prvkov na volante vozidla.

Rozhranie smartfónu možno samozrejme použiť aj na prehrávanie hudby z rádia, z knižnice v telefóne, streamovacej služby alebo periférie, ako je USB kľúč. Môže sa tiež použiť na úlohy, ako je telefonovanie, prehliadanie naplánovaných udalostí v kalendári alebo používanie satelitného navigačného systému.

Ak sa dokovacia stanica Media Control nepoužíva, kryt sa uzavrie a zarovná s povrchom palubnej dosky.

Keďže je aplikácia prepojená s palubným počítačom vozidla, môže používateľom zobrazovať spotrebu paliva v reálnom čase, aktuálnu rýchlosť, prejdenú vzdialenosť a prevádzkový stav motora. Navyše, ak by sa vodič pokúsil opustiť auto bez svojho smartfónu, ozve sa výstraha, ktorá ho upozorní, aby smartfón vybral z dokovacej stanice v prístrojovej doske.

Systém Media Control nahrádza vstavanú obrazovku infotainmentu za vlastný smartfónom vodiča.