Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový proces sľubuje účinnejšiu recykláciu batérií z elektromobilov

Nový proces sľubuje účinnejšiu recykláciu batérií z elektromobilov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď sú elektrické vozidlá ekologickejšie ako ich náprotivky so spaľovacím motorom, ich batérie stále nie sú tak dobre recyklovateľné, ako by mohli byť. Nový proces by však mohol pomôcť s efektívnejšou extrakciou opakovane použiteľných materiálov zo starých lítium-iónových batérií z elektromobilov.

Táto technika bola vyvinutá britskými vedcami z Leicesterskej a Birminghamskej univerzity ReLiB (recyklácia lítium-iónových batérií). Zámerom je nahradiť jeden deň trvajúce existujúce recyklačné procesy, pri ktorých sa batérie zvyčajne dávkujú do drviča alebo sa umiestňujú do vysokoteplotného reaktora. Podľa Faradayovho inštitútu sú takéto prístupy nielen fyzicky a chemicky zložité, ale sú tiež energeticky náročné a navyše neefektívne pri zbere opakovane použiteľného materiálu z batérií.

Nová technika spočíva vo vložení elektród z kovovej fólie z lítium-iónových batérií do stroja, kde ich zariadenie známe ako sonotróda podrobuje cieleným impulzom ultrazvuku. To spôsobí, že sa vrstvy aktívnych materiálov elektród delaminujú z podkladovej hliníkovej alebo medenej základne. Vďaka tomu sa základné kovy a aktívne materiály (ako je lítium, nikel, mangán a kobalt) regenerujú v čistejšej a ľahšie recyklovateľnej forme. Dôležité je, že tento proces je tiež údajne oveľa energeticky efektívnejší ako bežné techniky a tvrdí sa, že je až stokrát rýchlejší.

Schéma recyklačného systému na báze ultrazvukovej delaminácie.

Vedci dúfajú, že počiatočné použitie tejto technológie prinesie recyklované materiály priamo do linky na výrobu batérií. Nový proces by tak mohol zmeniť celkový prístup k recyklácii batérií. Faradayova inštitúcia v súčasnosti rokuje s niekoľkými recyklačnými spoločnosťami a výrobcami batérií s ohľadom na komerčné nasadenie technológie. V pláne je pritom postavenie technologického V pláne je vybudovanie ukážky technológie v priemyselnom areáli neskôr v tomto roku.

Článok o výskume bol nedávno publikovaný v magazíne Green Chemistry.