Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

8 výhod car sharingu oproti požičovni áut

8 výhod car sharingu oproti požičovni áut
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zdieľanie áut alebo tiež car sharing je jednou zo súčasťou filozofie zdieľanej ekonomiky. Jej cieľom je využívať už vyrobené produkty naplno. Vykresľuje to prirovnanie, že človek nepotrebuje vŕtačku, ale dieru v stene. Vlastniť auto nemusí byť hlavne vo väčších mestách vždy praktické. Lenže stále môže nastať situácia, že práve auto je najlepšie riešenie nejakého problému.

Potom môže človek skúsiť požičať si nejaké od známeho alebo zájsť do auto požičovne. Posledné roky pribudla ešte tretia možnosť – car sharing. Buď od firiem, ktoré na to majú pripravenú vlastnú flotilu vozidiel. Alebo od mája tohto roku od služby HoppyGo, ktorá na to ide inak. Je to jediná platforma, ktorá sprostredkuje požičanie auta od bežného človeka.

To znamená, že ktokoľvek si môže vypožičať auto. Ale zároveň môže ktokoľvek aj prenajímať svoje auto. To je základný rozdiel oproti iným službám na našom trhu, ktoré sa označujú ako zdieľanie áut. HoppyGo je jediná služba, ktorá dovoľuje požičiavať vlastné auto a nechať zarábať aj bežných ľudí. Pozreli sme sa na to aké ďalšie výhody okrem pasívneho príjmu majú zdieľané autá oproti štandardným auto požičovniam.

1. Auto nájdeš na každom rohu, nemusíš hľadať požičovňu

HoppyGo sprostredkováva požičiavanie áut od bežných ľudí pre bežných ľudí. To znamená, že v aplikácii HoppyGo si môžeš nájsť dostupné auto, ktoré je najbližšie. Alebo iné, ktoré ti vyhovuje viac. Nie je potrebné chodiť na nejaké pobočky firmy alebo nebodaj letisko. HoppyGo dokonca umožňuje dohodnúť si privezenie auta na akúkoľvek adresu. Všetko je to o priateľskej dohode medzi prenajímateľom a nájomcom. Rovnako sa môžete dohodnúť aj na tom, že auto vrátiš na akékoľvek miesto. Flexibilita je jedným z hlavných pilierov tejto platformy.

2. Vozidlo si vyberieš pohodlne z aplikácie podľa gusta

Aplikácia HoppyGo je vstupná brána k požičaniu si alebo prenájmu auta. Ale rovnako pohodlné je objednávanie cez web na počítači. Pri oboch platformách si stačí vybrať kde a kedy potrebujete auto a potom si z dostupných modelov vybrať taký, ktorý vám najviac vyhovuje. Či už podľa ceny, veľkosti alebo výbavy. Od kompaktnej ŠKODA Fabia až bo dodávku Mercedes Vito. A ponuka sa neustále rozširuje. Je to rovnako pohodlné a rýchle ako objednať si pizzu z donáškovej služby. Stačí si vybrať aký druh a od akej pizzérie .

3. Vrátiť auto môžeš kdekoľvek

Rovnako ako je flexibilný čas a miesto prevzatia auta, dá sa tak isto s majiteľom dohodnúť aj na tom, že auto vrátite na akékoľvek miesto. A pokojne aj bez navýšenia ceny za vypožičanie. Záleží len na ochote majiteľa auta. Oproti tomu pri auto požičovniach musíš nájsť ich pobočku, prípadne si dohodnúť prémiovú službu na pristavenie požičaného auta na vybranú adresu. Netreba zabúdať na ďalšiu veľkú výhodu – HoppyGo nemá otváracie hodiny. Znova záleží na dohode s majiteľom auta, ale požičať si ho teoreticky môžeš aj v nedeľu na obed alebo v piatok o druhej v noci.

4. Pred požičaním vidíš hodnotenie konkrétneho prenajímateľa

Je pravda, že aj požičovne áut majú vlastné referencie. Často však ide o hodnotenie celej siete, prípadne jedného jednej pobočky a ich zamestnanca, ktorý tam už nemusí pracovať. Ale na HoppyGo sa hodnotí každý jeden konkrétny majiteľ auta. Stále vieš aké skúsenosti s jeho ochotou či priateľským prístupom mali predošlí záujemcovia o zapožičanie. Rovnako majitelia vozidiel vidia hodnotenia záujemcov o ich auto. Nemusia tak zveriť svoj majetok niekomu, kto posledné dve autá vrátil znečistené. Taký luxus auto požičovne nemajú.

5. Je to plnohodnotný car sharing, takže nie si obmedzený na jedného nájomcu alebo jednu značku auta

Oproti auto požičovniam alebo aj iným službám na zdieľanie áut má HoppyGo výhodu v najväčšej rozmanitosti. V podstate požičať sa dajú všetky autá, ktoré bežne vidíš na ulici. V HoppyGo už nájdeš aj elektromobily, superšportové autá, kabriolety, SUV, minivany, ale aj kompaktné mestské autá. Aj autopožičovne majú viacero rôznych modelov na výber. Ale stále je portfólio výrazne chudobnejšie, než ponuka bežných ľudí na HoppyGo.

6. Prenajímať auto môže ktokoľvek, nie iba firma

HoppyGo je unikátne v tom, že ako jediná platforma svojho druhu ponúka možnosť pasívneho zárobku komukoľvek. Vyskúšať si biznis požičiavania áut tak môže aj fyzická osoba, ktorá vlastní jediné auto. Úplná flexibilita tejto platformy každému majiteľovi určiť si kedy a koľko chce svoje vozidlo prenajímať. Môže si spočítať ako bude zapožičiavanie vplývať na morálne zastaranie auta či aké bude mať daňové náklady. Do ročného príjmu 500 eur to ani nie je potrebné zdaňovať. V priemere však za rok naši používatelia zarobia vyše 1 000 eur a každému odporúčame tento príjem riadne zdaniť.

7. Pri nepoužívaní môže na seba auto zarábať

Skoro každá domácnosť vlastní niekoľko zariadení, ktoré použije niekedy raz za týždeň, inokedy raz mesačne. Niekedy dokonca iba párkrát za rok. Po zvyšok doby jednoducho stoja ladom. Základom zdieľanej ekonomiky je obmedziť takto nevyužívane statky a znížiť neefektívnu výrobu a nakupovanie. Auto môže byť výborným príkladom. Pre niekoho je to niečo, čo používa denne. Iní však do auta sadnú len zriedka, prípadne majú viac vozidiel. Predať ho nechcete, pretože stále sa občas stane, že je potrebné ísť naraz po deti na tréning a aj za inštalatérom na chalupu. Po zvyšok doby však stojí v garáži. Pritom ho stačí zaregistrovať na HoppyGo a „pustiť na trh“ len raz za pár týždňov. Bez starostí si tak môžete privyrobiť toľko, že minimálne ten servis inštalatéra bude zdarma.

8. Ceny požičovného si nastavujete sami podľa gusta či okolností

Pri požičaní vlastného auta vám nikto nebude hovoriť do toho, za koľko ho máte prenajímať. HoppyGo pôsobí len ako poradný orgán. Ale finálnu sumu si určujú vždy len majiteľ. Samozrejme ju potom ovplyvňuje aj situácia na trhu, respektíve ponuka a dopyt. Ak bude podobné auto požičiavať váš sused o tretinu lacnejšie, tak zákazníkov bude mať pravdepodobne omnoho viac než vy. Na druhú stranu záujemca o požičanie má tiež veľmi širokú paletu požičiavaných áut. A to aj cenovo. Môže si vybrať novú Octaviu z nejakú sumu, alebo bude spokojný aj s 10-ročnou Octaviou za polovičnú cenu. Takto sa dá auto nájsť za citeľne nižšiu cenu, než tie najlacnejšie ponuky v auto požičovniach.

(Zdroj: Tlačová správa HoppyGo)