Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prehľad zaujímavých technologických inovácií z CES 2016

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 2. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj vy máte problém s tým, že si nesledujete svoj pitný režim? A čo keby ho za vás sledovala inteligentná fľaša, a zároveň vám aj namiešala nápoj, ktorý pomocou vitamínov podporí vaše zdravie. Presne takú fľašu sme mali možnosť si vyskúšať na výstave CES 2016.

Ak si už neviete sami poradiť s vaším pitným režimom, možno vám v tom pomôže inteligentná fľaša Smart Nutrition Bottle z dielne LifeFuels. Tá má prehľad nielen o tom, koľko vody treba vypiť, ale dokáže aj sama pripraviť nápoje s rôznymi ingredienciami. Dokáže to prostredníctvom špeciálneho uzáveru, ktorý obsahuje päť vymeniteľných kapsúl FuelPods. Tie sú naplnené vitamínmi, výživovými a podpornými produktami, alebo príchuťami.

Fľaša navyše dokáže komunikovať aj so smartfónom. V sprievodnej mobilnej aplikácii LifeFuels môže potom používateľ získať prehľad o celkovom stave jeho tela, ale aj o tom, ktoré zložky mu chýbajú. Aplikácia sleduje hladinu hydratácie a vitamínov, a tak dokáže odporučiť, ktoré z vitamínov a doplnkov by mal používateľ v daný deň prijať pre optimálny výkon.

Ak vás už omrzelo písanie lístkov s odkazmi na chladničku, možno vám nový smer ukáže kuchynské bezdrôtové rádio Triby. Ide síce o rádio, ale toto zariadenie je vybavené e-papierovým displejom, ktorý nahradí papierové odkazy na chladničke. Displej dokáže zobraziť písané správy, ale aj ručné kresby zaslané cez mobilnú aplikáciu.

Pre prehrávanie hudby využíva Wifi pripojenie pre prístup k hudobným knižniciam a internetovým rádiám z celého sveta. Prostredníctvom Bluetooth pripojenia môže zasa slúžiť ako hands-free telefón pri varení, no a dieťa môže cez Triby zavolať rodičovi na smartfón jednoduchým stlačením tlačidla.

Spoločnosť Apira Science predstavila prilbu iGrow, ktorá síce vyzerá ako nejaký herný headset, no je zameraná na riešenie odvekého problému s riedkymi vlasmi. Prilba podporuje rast vlasov u žien a mužov prostredníctvom laserovej technológie Low Laser Light Therapy, pri ktorej laserové diódy, ako aj LED diódy stimulujú rast svetelnou energiou pri určitej vlnovej dĺžke.

Prilba iGrow má aj pár slúchadiel, takže počas domácej liečby môže používateľ počúvať svoju obľúbenú hudbu. Pre viditeľný rozdiel v hustote vlasov by sa iGrow mala používať 4 až 6 mesiacov. Prilba však nie je určená pre osoby s ťažkou stratou vlasov.

Spoločnosť Roli predstavila klávesový hudobný nástroj Seaboard, ktorý v sebe spája akustický nástroj s takmer nekončenou možnosťou variácií počítačových programov. Používateľ môže pri hraní zvuk meniť a morfovať pohybom prsta po povrchu silikónovej klávesnice. Citlivé senzory zachytia dokonca aj silu prítlaku, pohyb a umiestnenie prsta na klávese.

V sprievodnom softvéri sa pre jednotlivé klávesy dajú aplikovať rôzne filtre a môžu predstavovať aj rôzne hudobné nástroje. Vďaka týmto funkciám vykúzli Seaboard akúkoľvek hudbu podľa fantázie jej skladateľa.