Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prezradíme vám, ako vznikajú manuálne holiace strojčeky Gillette

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina mužov dnes dbá na svoj výzor, dôkazom toho je aj upravená brada či fúzy. Našťastie je to už teraz oveľa jednoduchšie ako niekedy, aj s pomocou technológií. Svoje dominantné postavenie si však popri rôznych strojčekoch na holenie a úpravu fúzov držia aj takzvané žiletky. Málokto pritom vie koľko technológií je použitých už pri vzniku tohto manuálneho nástroja pre mužské skrášľovanie, ktorý má naozaj dlhodobú históriu. My sme to zisťovali priamo vo výrobe.

História holenia siaha až do obdobia 30 000 rokov pre Kristom, kedy sa používali nástroje z kamenca. Až koncom 17. storočia vznikli prvé britvy, no keďže holenie s nimi nebolo doma jednoduché, muži radšej chodili do holičstiev. Zmenilo sa to až v roku 1904, kedy pán King C. Gillette podal patent na prvý klasický holiaci strojček s vymeniteľnou žiletkou. Ten sa začal vyrábať vo fabrike v štvrti South Boston v americkom Bostone. Aby sa však produkt dostal k širokému spektru spotrebiteľov, postupne vznikali fabriky po celom svete.

„V súvislosti s technológiami sme už od začiatku prinášali inovácie. Napríklad v 70. rokoch to bol Track 2, prvý holiaci strojček s dvomi čepieľkami, ktoré pri holení umožnili bližší kontakt s pokožkou,“ hovorí pani Christine Cabon, Gillette & Venus, Procter and Gamble.

Za zmienku stojí aj model Blue 2 - prvý jednorazový holiaci strojček z roku 1976, či model Mach 3 z roku 1998, ktorý sa pochválil až tromi holiacimi čepieľkami. Holiace strojčeky Gillette dnes používa viac ako 800 miliónov ľudí v až 180 krajinách z celého sveta. Výrobca pritom kladie dôraz predovšetkým na výskum a vývoj, do ktorého sa zapájajú práve samotní spotrebitelia.

„V našom centre blízko Londýna sa príde každý deň oholiť 18 mužov, ktorých pozorujú inžinieri a zisťujú všetko potrebné, ako aj citlivosť pokožky. Potom vyrobíme prototypy v malom meradle, ktoré sa po odskúšaní presúvajú do širších spotrebiteľských testov v reálnych podmienkach. Až následne nastupuje sériová výroba.“

Od roku 2005 sa v poľskom meste Lodz vyrábajú produkty Gillette v druhej najväčšej fabrike spoločnosti Procter and Gamble na svete. Jej rozloha je viac ako 27 futbalových ihrísk a ročne sa v nej vyrobí viac ako miliarda čepieľok a milióny kompletných manuálnych holiacich strojčekov.

Základom takého strojčeka je rúčka, ktorá je navrhnutá ergonomicky, aby sa dobre držala aj vo vlhkom prostredí. Táto časť sa tvorí vstrekovaním rozohriatých elastomérových granulátov do presnej formy pod vysokým tlakom. Ten sa dá prirovnať k stovke 4-tonových slonov, ktorí stoja na sebe. No a k rúčke patrí i hlavica s čepieľkami. Vyzerá nenápadne, no je vytvorená z množstva drobných komponentov a len na jej výrobu je potrebných množstvo strojov.

„Máme strojčeky, ktoré majú i viac čepieľok. Môže ich byť až 5, plus jedna na zadnej strane napríklad pre vytvarovanie brady. V hlavici sú ďalej pružiny a závažia, aby boli čepieľky v lepšom kontakte s pokožkou. No a je tam aj systém, ktorý posúva chĺpky správnym smerom, či dokonca zvlhčujúci lubrikačný pásik a otočný systém.“

Jednotlivé komponenty sa vytvárajú samostatne a potom sa skladajú do finálneho produktu. Vo fabrike v Lodzi sa pritom technológie, použité pri výrobe, zameriavajú v prvom rade na presnosť a kvalitu. No a celé to podčiarkuje aj kontrola a testovanie všetkých častí strojčeka.

„Aby sme zabránili chybám, používame vysokorýchlostné kamery, ktoré sú špeciálne navrhnuté pre naše stroje. To čo detegujú, je také malé, že to nie je možné sledovať so štandardnými kamerami.“

Podľa prieskumu až 70 percent mužov priznáva k citlivej pleti, a preto sa neholia tak často, ako by chceli. Aby im uľahčili situáciu, pridali vývojári z Procter and Gamble strojčekom technológiu Skinguard. Vďaka nej hlavica s čepieľkami reže chĺpky bez dotyku s kožou. Ďalšou inováciou z vývoja sú aj na zákazku tvarované rúčky, ktoré vznikajú technológiou 3D tlače. No a vývojári už teraz pracujú i na ďalších novinkách.

„Chceme spotrebiteľovi priniesť zohrievané čepieľky v strojčeku, ktoré mu dodajú pocit akoby teplého uteráka na pokožke, tak ako to pozná od barbierov,“ dopĺňa pani Christine Cabon, Gillette & Venus, Procter and Gamble.

Pravdou teda je, že aj za takým jednoduchým nástrojom, ktorým je holiaci strojček, stojí množstvo technológií a inovácií. A práve tie môžu pomôcť k hladkej tvári či telu aj bez podráždenej pokožky, všetkým mužom a ženám, ktorí dbajú o svoj zovňajšok. Veď napokon, určite každý z nás chce vyzerať dobre.