Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológie, ktoré stoja za čistou vodou v bazénoch

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 6. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre mnohých z nás je leto spojené najmä s kúpaním, či už v mori, v jazere alebo aj v bazéne, ak však nemáte doma bazén, tak si možno ani neviete predstaviť koľko starostlivosti také niečo potrebuje. A zvlášť ak ich máte niekoľko, ako hotel Kaskády. Ja som sa bol preto pozrieť s kamerou, ako im v tejto činnosti pomáhajú technológie.

V rámci kúpeľného, možno aj bermudského trojuholníka Sliač, Kováčová a Sielnica nájdete na poslednom menovanom mieste hotel, ktorý má už 10 rokov pre svojich hostí bazény s liečivou vodou ťahanou z hĺbkového vrtu.

„Nachádzame sa v pramennej komore, vedľa mňa je geotermálny vrt, hlava geotermálneho vrtu, v ktorom ako môžete vidieť je aktuálny tlak 9 atmosfér. Vrt je hlboký 470 metrov, voda je na hladine 28, 31 v závislosti od vonkajšieho prostredia vo vnútri na samom dne je 34 stupňová,“ hovorí pán Branislav Mala, technický riaditeľ, hotel Kaskády.

Voda je vhodná na liečenie chorôb pohybového ústrojenstva a srdcovocievnych chorôb. No predtým ako sa dostane do bazéna, si ešte prejde procesom čistenia.

„Na odstránenie železa a mangánu používame technológiu oxidačných činidiel, ktoré zoxidujú železo a následne ho filtrujeme v takomto zariadení, ktoré sa volá odželeznovač.“

Čistá voda potom už putuje do bazénov, kde ju využívajú návštevníci hotela. No takto čistá by nezostala dlho, ak by sa neustále neupravovala. V tomto prípade však nie je hlavným čistiacim komponentom chlór, ale oveľa modernejší a účinnejší technologický prostriedok Duozon.

„Ide o dezinfektor na báze oxidu chloričitého. Oxid chloričitý je známy už sto rokov ako vynikajúci dezinfektor. Ovšem je to nebezpečný výbušný plyn. Nemeckej firme sa podarilo ho dostať do tekutej formy, stabilizovanej 10 a pol percentnej. A nikto na svete ešte ho nedokázal v takejto forme vyrobiť. Na rozdiel od chlóru Duozon pracuje nie chloračne, ale oxidačne. To znamená silný oxidačný potenciál je základom veľmi dobrej vlastnosti čo sa týka mikrobiológie, to znamená likvidácie vírusov, baktérií a aj niektorých druhov rias,“ hovorí pán Augustín Richtarech, PKR Slovakia.

Duozon je podľa výrobcu účinný v likvidácii zostatkovej ľudskej močoviny a tiež takzvaného biofilmu z rias, ktorý sa môže na stenách bazénov tvoriť. A toto je živnou pôdou pre množstvo baktérií. Látka by preto mala byť účinná aj v boji proti nebezpečnej baktérii Legionella Pneumophila.

Kvapalina pritom nie je pre pokožku, či vlasy vôbec dráždivá tak, ako to môže byť pri chlóre. Navyše by mala byť 3 až 5 krát účinnejšia práve ako chlór. No pre zabezpečenie jeho vlastností musí mať voda správnu hodnotu PH a samotný prostriedok musí byť nadávkovaný v správnych množstvách a intervaloch.

„Náš priemer tam niekde na Slovensku vychádza okolo sedem, osem mililitrov na kubík vody.“

Aby sa dala látka správne nadávkovať, treba zistiť koľko jej vo vode ešte zostalo. Pri veľkých objemoch vody, teda vo wellness centrách a na kúpaliskách na to slúžia technologické prostriedky.

„Po mojej pravej strane vidíte automatické dávkovanie chémie, kde sa dávkuje Duozon a upravujeme PH v každom bazéne osobitne. Duozon dávkujeme podľa redoxpotenciálu. Tento potenciál nám ukazuje, aký je pomer oxidačných a redukčných látok, to znamená zjednodušene povedané, koľko organickej látky je v bazéne,“ hovorí pán Branislav Mala, technický riaditeľ, hotel Kaskády.

Čistenie vody pritom nie je jediným procesom, za ktorým na hotely stoja technológie. Ľudia by asi neboli nadšení z toho, ak by bola voda síce čistá, ale ľadová a tak ju treba zohrievať. No opäť moderným technologickým spôsobom. V prípade vnútorných bazénov je však v zimných mesiacoch potrebné ohrievať aj vzduch okolo nich.

„Nachádzame sa v strojovni vzduchotechniky atrakčných bazénov, kde môžete vidieť vzduchotechnickú jednotku, ktorá upravuje vzduch v priestoroch týchto bazénov.“

K tomuto systému je pritom pridružené aj vzduchové tepelné čerpadlo. Práve to využíva odpadové teplo v miestnosti spôsobené prevádzkou strojov a pomocou neho prihrieva vodu v bazénoch.

Okrem vzduchového tepelného čerpadla však hoteliéri zo stredného Slovenska využívajú aj tepelné čerpadlo, ktoré funguje na princípe obrátenej chladničky.

„Na získavanie tepla používa hliníkové panely, ktoré vidíte na ľavej strane, ktoré odoberajú teplo a používame titánový výmenník na odovzdávanie do bazénovej vody.“

Tým, že hliníkové panely odoberajú teplo, majú oveľa nižšiu teplotu a tak sa na nich aj v lete vytvára námraza. Nie každý bazén však musí mať poriadne teplú vodu, najmä nie ten, ktorý je určený na ochladzovanie v letných mesiacoch. Na Kaskádach však k nemu pridali ešte niečo – morskú vodu, a zaujímavý spôsob jeho čistenia.

„Tento bazén je ochladzovací, v ňom používame soľnú technológiu na princípe elektrolýzy morskej soli. Pri tejto elektrolýze sa uvoľňuje chlór, ktorý zároveň slúži na dezinfekciu vody,“ uzatvára pán Branislav Mala, technický riaditeľ, hotel Kaskády.

Ako je vidieť, dnes sú už technológie naozaj za všetkým, aj za čistou vodou v bazénoch. Ak si teda niektoré z nich chcete vyskúšať na vlastnej koži, tak sa za nimi vyberte možno aj do Sielnice.