Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Čo s elektronickými zariadeniami? Viac ako 60 % rodičov by chcelo byť lepším vzorom svojim deťom

Čo s elektronickými zariadeniami?  Viac ako 60 % rodičov by chcelo byť lepším vzorom svojim deťom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 2. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Či už ide o školu, prácu či priateľov, dnešné možnosti ako zostať v digitálnom kontakte sú neobmedzené – od vzťahov na diaľku cez pracovné videokonferencie až po vzdelávanie prostredníctvom e-learningových platforiem. Avšak viac času, ktorý trávime online, so sebou prináša aj výzvy – najmä pokiaľ ide o IT bezpečnosť a ochranu údajov. Tohtoročné motto pre Deň bezpečného internetu znie „Spoločne za lepší internet“ so zameraním predovšetkým na bezpečnosť detí a mladých ľudí na internete, ako aj na aktívnu podporu vedomého prístupu k bezpečnosti údajov.

Do akej miery formuje téma „digitálnych návykov“ každodenný život rodín, ukazujú výsledky štúdie spoločnosti Kaspersky z roku 2021. 39 % opýtaných rodičov dalo prvé digitálne zariadenie svojim deťom vo veku sedem a menej rokov. 7 z 10 detí trávi s digitálnym zariadením viac ako dve hodiny denne a približne 2 z 10 dokonca viac ako päť hodín denne.

Vplyv rodičov na digitálne návyky ich detí sa často podceňuje. Podľa štúdie spoločnosti Kaspersky sa však dá zmerať: deti, ktorých rodičia sa pri jedle nezaobídu bez smartfónov, trávia denne o 39 minút viac času používaním svojich elektronických zariadení. Ak rodičia často hlasno telefonujú na verejnosti, u ich detí to predstavuje extra 53 minút používania ich zariadení. Hoci takmer všetci rodičia by chceli používanie zariadení u svojich detí regulovať, jasná väčšina (61 %) opýtaných priznala, že nie vždy sú pri používaní digitálnych zariadení pozitívnym vzorom.

Tipy pre deti a rodičov pre zodpovedné používanie elektronických zariadení

 

Ako môžu rodičia podporiť svoje deti, aby sa naučili zodpovedne používať digitálne médiá? A ako možno v tomto procese účinne zvýšiť bezpečnosť a ochranu údajov na internete? Odborníci spoločnosti Kaspersky odporúčajú:

• Byť s dieťaťom od začiatku: Čím skôr začnú deti chodiť na internet, tým je dôležitejšie, aby ich sprevádzali rodičia. To je najlepší spôsob, ako im včas a na príkladoch vysvetliť, kde na ne na internete číhajú nebezpečenstvá a prečo niektoré veci, ako napríklad osobné údaje, na internete nezverejňovať.
• Používať sociálne siete s rozvahou: Pre rodičov aj deti platí zlaté pravidlo: „Skôr než niečo napíšete a zverejníte, použite hlavu“. Pred zverejnením príspevku si premyslite, kto môže mať prístup k informáciám, ktoré sa chystáte zdieľať, a aký dojem zanechajú.
• Stanoviť si hranice: Deti potrebujú istú štruktúru. To zahŕňa stanovenie hraníc primeraných veku dieťaťa pre používanie digitálnych zariadení, či už z hľadiska času alebo obsahu. Inštalácia rodičovskej kontroly, ako napríklad Kaspersky Safe Kids, predstavuje cennú podporu.
• Byť dieťaťu vzorom: Pravidlá sú užitočné len vtedy, ak ich všetci dodržiavajú; to platí aj pre dospelých členov rodiny.
• Byť online nie je jediná vec v živote: Ak sa dištančná výučba alebo práca z domu stanú neustálou námahou, je mimoriadne dôležité naplánovať si internetové prestávky – môže ísť o stretnutie s rodinou, ale aj o cvičenie na čerstvom vzduchu. Pomôže vám to vyčistiť si hlavu a uvoľniť sa.

Na stránke Kaspersky #ShareAware Hub (dostupnej v angličtine) môžu nájsť rodiny aj mnohé ďalšie tipy a praktické informácie o sociálnych sieťach, ale aj o ochrane údajov. Okrem iného je na stránke dostupný aj kvíz #ShareAware, vďaka ktorému viete zistiť, aký ste typ internetového používateľa; môžete tiež získať odporúčania týkajúce sa využívania digitálnych médií, ktoré sú prispôsobené vašim individuálnym silným a slabým stránkam.

Ilustračný obrázok (Zdroj: Kaspersky).

(Zdroj: Tlačová správa Kaspersky)