Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bezpečnostný systém Ifalurt upozorní vodičov na deti zabudnuté v aute

Bezpečnostný systém Ifalurt upozorní vodičov na deti zabudnuté v aute
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 3. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak je vodič zaneprázdnený alebo ak sa nejako sa naruší jeho rutina, môže zabudnúť a nechať svoje dieťa v aute. Ak sa potom vozidlo príliš zahreje, môže to mať až smrteľné následky. Detský bezpečnostný systém s názvom Infalurt je navrhnutý tak, aby zabránil takýmto scenárom.

Vyrába ho austrálska startup spoločnosť Infalurt a skladá sa z troch častí. Prvou z nich je kapacitný snímač, ktorý sa umiestňuje pod detskú autosedačku tretej strany, ďalej je to riadiaca jednotka umiestnená na stredovej konzole (alebo na inom mieste, ktoré je prístupné vodičovi) a nakoniec je to ovládač.

Schéma znázorňujúca fungovanie systému Infalurt.

Ak vodič dosiahne minimálnu vzdialenosť 10 metrov od riadiacej jednotky v automobile, pričom má pri sebe ovládač, systém sa spojí so snímačom autosedačky, aby zistil, či je dieťa stále dnu. Ak dieťa stále sedí v autosedačke, riadiaca jednotka začne vysielať rádiový signál v pásme ISM do ovládača a prostredníctvom vibrácií upozorní vodiča. Nie je potrebné dodávať, že pokiaľ má vodič pri odchode z vozidla dieťa pri sebe, snímač sedadla to indikuje, takže sa nevydá žiadne upozornenie.

Zľava doprava: riadiaca jednotka Infalurt, kapacitný snímač autosedačky a ovládač.

Celé zariadenie je napájané z batérií, pričom v snímači autosedačky aj v riadiacej jednotke sa používajú dve batérie AA a v ovládači je batéria CR123. Ak sa niektorá z týchto batérií vybije, LED dióda na príslušnej jednotke na to upozorní používateľa červeným blikaním a pípaním.

Dobrou správou je, že systém Infalurt je vhodný aj pre rodiny s viac ako jedným dieťaťom. K jednej riadiacej jednotke sa dajú spárovať až štyri snímače, pričom každý z nich je priradený k vlastnej detskej autosedačke. Detský bezpečnostný systém Infalurt je pritom už k dispozícii prostredníctvom webovej stránky výrobcu za cenu 369 austrálskych dolárov (približne 247 EUR).