Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Inteligentný“ cumlík by mohol upozorniť na dehydratáciu novorodenca

„Inteligentný“ cumlík by mohol upozorniť na dehydratáciu novorodenca
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
18. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V súčasnosti sa na kontrolu hladiny elektrolytov u novorodencov dvakrát denne odoberajú vzorky krvi. Čoskoro by sa však na neinvazívny zber rovnakých údajov mohol používať „inteligentný“ cumlík.

Monitorovanie elektrolytov u novorodencov je veľmi dôležité, pretože ich nízka hladina znamená, že dieťa je dehydrované. To je obzvlášť častý problém u predčasne narodených detí. A hoci sú tieto elektrolyty prítomné v krvnom obehu, v zodpovedajúcom množstve sa nachádzajú aj v slinách.

S ohľadom na túto skutočnosť vyvinul tím Washingtonskej štátnej univerzity pod vedením docenta Jong-Hoona Kima nový experimentálny cumlík. Jeho súčasťou je komerčne dostupný cumlík, do ktorého boli pridané elektronické komponenty.

Keď novorodenec saje toto zariadenie, sliny sa prirodzene nasávajú z jeho úst do série integrovaných mikrofluidných kanálikov, pričom nie je potrebný žiadny čerpací mechanizmus. Senzory v týchto kanálikoch zisťujú a merajú koncentráciu iónov sodíka a draslíka v slinách. Tieto údaje sa potom prenášajú cez Bluetooth do mobilného zariadenia zdravotníka, kde sa zobrazujú na obrazovke aplikácie.

Hoci boli vyvinuté aj iné systémy na analýzu slín dojčiat v reálnom čase, väčšina z nich bola podstatne objemnejšia a menej účinná ako nový inteligentný cumlík.

Keď sa inteligentný cumlík testoval na deťoch na novorodeneckom oddelení intenzívnej starostlivosti v nemocnici, zistilo sa, že hodnoty elektrolytov, ktoré zariadenie hlásilo, sa zhodujú s hodnotami získanými tradičným odberom krvi. Navyše cumlík poskytoval tieto údaje nepretržite, kým ho malo každé dieťa v ústach.

„Bežne v nemocničnom prostredí odoberajú dieťaťu krv dvakrát denne, takže získajú len dva údaje,“ povedal Kim. „Toto zariadenie je neinvazívny spôsob, ako zabezpečiť monitorovanie koncentrácie elektrolytov u novorodencov v reálnom čase.“

Vedci teraz pracujú na tom, aby bolo zariadenie lacnejšie a recyklovateľnejšie. Navyše plánujú uskutočniť rozsiahlejšie testy. Článok o ich výskume bol nedávno uverejnený v magazíne Biosensors and Bioelectronics.

Inteligentný cumlík prenáša údaje o hladine elektrolytov do sprievodnej aplikácie.