Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Olejové gély dodajú lieky deťom, ktoré nemôžu prehĺtať tabletky

Olejové gély dodajú lieky deťom, ktoré nemôžu prehĺtať tabletky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
1. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Perorálne podávané lieky sa stali nenahraditeľnou metódou podávania liekov, ktorá dnes predstavuje približne 90 % liekov vyrábaných na ľudské použitie. Napriek ich významu pri liečbe rôznych ochorení, môžu mať deti a dospelí problémy s prehĺtaním tabletiek a nedostatok čistej vody a chladenia môže v rozvojových regiónoch komplikovať situáciu tým, ktorí hľadajú alternatívy. Vedci preto vyvinuli gél na báze oleja, ktorý rieši tieto problémy a môže byť naplnený základnými liekmi a dávkovaný ako jogurt na ľahké prehltnutie.

Nový spôsob podávania liekov, ktorý je stredobodom tohto výskumu, vznikal približne 10 rokov, pričom vedci z MIT a z fakultnej nemocnice Brigham and Women's Hospital sa rozhodli uľahčiť deťom konzumáciu liekov, ktoré sa zvyčajne podávajú vo forme tabliet. Niektoré lieky sa dajú suspendovať vo vode, ale to predpokladá dostupnosť čistej vody a vyžaduje si to aj chladenie, aby sa výsledná zmes udržala stabilná.

Vedci sa namiesto toho zamerali na gély na báze oleja, ktoré sú sľubným médiom. To dokáže rozpúšťať lieky, udržiavať ich stabilitu pri extrémnych teplotách, byť kompatibilné s rôznymi liekmi a nepotrebuje čistú vodu. Tieto látky sú známe ako oleogély a bežne sa používajú v potravinárskom priemysle na zmenu štruktúry mastných potravín a zvýšenie teploty topenia čokolády a zmrzliny.

Experimentovaním s rôznymi olejmi a jedlými želírujúcimi látkami vrátane sezamu, ľanových semienok, bavlníkových semienok, včelieho vosku a vosku z ryžových otrúb vedci zistili, že môžu vytvoriť gély s rôznou štruktúrou, od látok pripomínajúcich zahustené nápoje až po látky veľmi podobné jogurtom. Tieto gély ponúkali aj rôzne chuťové profily a po konzultácii s vyškolenými testermi chutí vedci zistili, že najpríťažlivejšie sú gély s neutrálnymi alebo mierne orieškovými tónmi, ako napríklad z bavlníkového alebo sezamového oleja.

Zapracovaním rôznych druhov olejov do gélov na podávanie liečiv mohli vedci vytvoriť gély s rôznou textúrou.

Tím sa potom obrátil na zoznam základných liekov pre deti Svetovej zdravotníckej organizácie a vybral tri lieky: praziquantel, lumefantrín a azitromycín. Tieto lieky sa používajú na liečbu parazitárnych infekcií, malárie, respektíve bakteriálnych infekcií a nedajú sa rozpustiť vo vode.

„Na základe tohto zoznamu infekčné choroby skutočne vynikli z hľadiska toho, čo krajina potrebuje na ochranu svojich detí,“ uviedol hlavný autor Ameya Kirtane. „Veľká časť práce, ktorú sme v tejto štúdii vykonali, bola zameraná na lieky proti infekčným chorobám, ale z hľadiska zloženia nezáleží na tom, aký liek do týchto systémov vložíme.“

Liečivá sa potom vmiešali do gélov na báze oleja, pričom tím navrhol dávkovací systém podobný stláčateľnému obalu jogurtu. Metóda podávania liečiva sa potom testovala na prasatách a tím zistil, že olejové gély dokážu účinne podávať dávky rovnaké alebo vyššie, ako dokáže subjekt absorbovať z tabliet. Gély sa tiež ukázali ako stabilné pri teplotách 40 stupňov Celzia počas niekoľkých týždňov a pri 60 stupňoch Celzia počas jedného týždňa. To je dobrým prísľubom pre perspektívu bezpečnej prepravy nákladnými vozidlami bez chladenia.

Vedci skonštruovali nový gél na báze oleja, ktorý možno použiť na podávanie liekov.

Po týchto sľubných prvých výsledkoch vedci získali súhlas amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) na vykonanie klinickej štúdie fázy I, ktorú očakávajú v priebehu niekoľkých mesiacov.

„Táto platforma zmení naše možnosti, čo môžeme urobiť pre deti a tiež pre dospelých, ktorí majú problémy s prijímaním liekov,“ povedal autor štúdie Giovanni Traverso. „Vzhľadom na jednoduchosť systému a jeho nízke náklady by mohla mať obrovský vplyv na uľahčenie užívania liekov pacientmi.“

Výskum bol uverejnený v magazíne Science Advances.