Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Detský kočík, ktorý dokáže jazdiť sám bez použitia rúk

Detský kočík, ktorý dokáže jazdiť sám bez použitia rúk
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci predstava detského kočíka, ktorý sám jazdí po chodníku a nikto ho netlačí, sa môže zdať desivá, kanadská startup spoločnosť GlüxKind vytvorila kočík, ktorý to dokáže. No netreba sa obávať, neodíde sám s vašim dieťaťom vo vnútri.

Detský kočík Ella, ktorý spoločnosť GlüxKind vystavovala na veľtrhu CES 2023 v Las Vegas, je vybavený dvojitým elektrickým motorom a systémom senzorov, ktoré mu umožnia jazdiť bez použitia rúk rodiča. Teda v podstate. Kočík totiž neodíde sám s dieťaťom vo vnútri. Samostatný režim jazdy funguje len vtedy, keď je kočík prázdny.

Okrem toho musí za kočíkom kráčať človek. Ak senzory nezachytia, že tam niekto je, kočík sa zastaví. Senzory, ktoré obklopujú kočík, môžu „vidieť“ aj potenciálne prekážky, ako sú bicykle alebo autá, a upozorniť rodičov na potenciálne nebezpečenstvo.

Zdroj: GlüxKind

Hoci sa to nemusí zdať veľmi užitočné, spoločnosť GlüxKind tvrdí, že tento režim by mohol byť užitočný pre rodičov, ak sa ich dieťa stane neposedným a potrebujú ho nosiť na rukách, pretože by im tak uvoľnil ruky na držanie dieťaťa, keď idú za kočíkom. Elektrický duálny motor môže rodičom pomôcť aj pri zdolávaní strmých kopcov tým, že za nich urobí ťažkú prácu, zatiaľ čo oni budú kočík len riadiť.

Batéria kočíka, ktorú je možné vymeniť na účely nabíjania, poskytuje približne osem hodín tlačenia a jej úplné nabitie trvá približne štyri hodiny. K dispozícii je aj režim hojdania, ktorý kočík posúva dopredu a dozadu, aby uľahčil dieťaťu spánok, spolu so zabudovaným strojčekom na vydávanie bieleho šumu.

Zdroj: GlüxKind

Model Ella má vzhľad podobný mnohým prémiovým kočíkom. Pre malé bábätká je tu postieľka, ktorú možno vymeniť za sedadlo v smere jazdy, keď dieťa vyrastie. Približne 33 kilogramov vážiaci kočík Ella je na kočík mimoriadne ťažký, a to najmä vďaka motoru a batérii. Jeho rám sa dá ľahko zložiť, ale je to niečo, čo by ste pravdepodobne uložili do zadnej časti SUV, a nie prenášali po schodoch.

Detský kočík Ella by mal byť dostupný v júli a jeho cena bola stanovená na 3 800 dolárov.

Zdroj: GlüxKind