Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia BBy uchová základné živiny v sušenom materskom mlieku

Technológia BBy uchová základné živiny v sušenom materskom mlieku
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci mnohé štúdie ukazujú, že prirodzené ľudské materské mlieko je najlepšou potravou pre deti, jeho skladovanie v zmrazenom stave má svoje nevýhody. Aj preto bol vyvinutý nový systém s laserom, ktorý umožňuje sušenie mlieka bez straty dôležitých živín.

Dojčiace matky často odsávajú a skladujú materské mlieko, aby ním mohli kŕmiť svoje dieťa, keď nie sú nablízku. Prebytočné mlieko môžu tiež darovať na spotrebu deťom, ktoré osireli alebo ktorých matky nie sú schopné produkovať vlastné mlieko.

Odsaté mlieko sa zvyčajne skladuje v mrazničke. V nemocničnom prostredí to znamená, že personál musí venovať čas rozmrazovaniu mlieka na každé kŕmenie. Okrem toho mrazničky zaberajú veľa miesta a spotrebúvajú veľa elektrickej energie, navyše kliniky v chudobných regiónoch nemusia mať mrazničky vôbec k dispozícii.

Oproti tomu sušené materské mlieko sa môže skladovať pri izbovej teplote a zaberá oveľa menej miesta ako jeho tekutý ekvivalent. Nanešťastie však pri bežnom spracovaní v prášku stráca veľkú časť svojej výživovej a imunologickej hodnoty. Nový systém vyvinutý americkou startup spoločnosťou BBy má tento nedostatok odstrániť.

Jeden zo systémov BBy, ktorý sa v súčasnosti využíva v pilotnom projekte v 17 nemocniciach v USA.

Vymysleli ho lekári Vansh Langer a Blanca Rosa Aguilar Uscangaová a jeho súčasťou je špeciálny laser, ktorý sa pridáva do komerčného kondenzátora. Tento laser nepretržite monitoruje hmotnosť, teplotu a rýchlosť prietoku mlieka, ktoré sa posiela do vákua v rámci zariadenia.

Neustálym nastavovaním týchto premenných podľa potreby je údajne možné udržať mlieko v jeho „bioaktívnej retenčnej zóne“. Výsledný stabilizovaný prášok, ktorý možno uchovávať pri izbovej teplote po dobu až šesť mesiacov, si údajne zachováva všetky výživové a imunologické vlastnosti pôvodného mlieka. Skladuje sa v hliníkových obaloch a pri každom kŕmení sa jednoducho zmieša s vodou.

Systém BBy umožňuje skladovať materské mlieko v práškovej forme pri izbovej teplote po dobu až šesť mesiacov.

V rámci malého pilotného projektu sa systém BBy v súčasnosti využíva na výrobu sušeného materského mlieka v ôsmich regionálnych zariadeniach v USA, ktoré zásobujú celkovo 17 nemocníc. Zmrazené darované mlieko sa v každej nemocnici vyzdvihne raz za dva týždne, potom sa spracuje v najbližšom zariadení a v práškovej forme sa vráti do nemocnice. Každé zariadenie spracuje 76 litrov mlieka denne.

„Táto technológia mení pravidlá hry pre nemocnice,“ povedala doktorka Uscangaová. „Klinické údaje potvrdzujú, že výživa týchto dojčiat je rovnako kvalitná a ľahko stráviteľná ako materské mlieko, ktoré nikdy nebolo kondenzované“.