Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Začína sa prvá národná liečba alergie na arašidy na svete

Začína sa prvá národná liečba alergie na arašidy na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Austrália, označovaná aj ako „hlavné mesto alergie na svete“, spustila prvý program bezplatnej liečby detí s alergiou na arašidy na svete. Cieľom je bezpečne vybudovať toleranciu na nepríjemné orechy, aby sa deti nemuseli obávať možnosti život ohrozujúcej reakcie.

Liečba orálnou imunoterapiou (Oral Immunotherapy Treatment - OIT), sa stala možnosťou liečby potravinových alergií u detí. Zahŕňa postupné zvyšovanie denného príjmu potraviny spôsobujúcej alergiu dieťaťom pod lekárskym dohľadom, až kým sa nedosiahne cieľová udržiavacia dávka. Táto dávka sa potom denne konzumuje doma ako liečba počas dlhšieho obdobia. Cieľom je desenzibilizácia na alergén alebo v najlepšom prípade takzvaná „trvalá nereaktivita“ alebo remisia.

Dôležité je, že OIT nie je liekom, ale skôr má pomôcť detskému organizmu privyknúť si na potraviny, ktoré by za normálnych okolností spôsobili alergickú reakciu. Zatiaľ čo z niektorých potravinových alergií sa vylieči do veku 12 mesiacov, iné - najmä alergie na arašidy, orechy, sezam a kôrovce - bývajú celoživotné, pretože je menej pravdepodobné, že sa prirodzene vyriešia. O to dôležitejšie je oznámenie, že austrálske deti majú prístup k prvému programu LOI na svete na arašidy.

„Orálna imunoterapia sa na celom svete zavádza s použitím rôznych prístupov, čo sťažuje hodnotenie výsledkov, vrátane dlhodobých výsledkov pre deti, ich rodiny a zdravotný systém,“ uviedla profesorka Kirsten Perrettová, riaditeľka Národného centra excelentnosti pre alergie (NACE), vedúca skupiny pre populačné alergie Murdoch Children's Research Institute (MCRI) a vedúca programu ADAPT OIT.

Prečo bola za miesto realizácie tohto programu vybraná práve Austrália? Nuž, táto krajina získala nezávideniahodný titul „hlavné mesto sveta alergií“. Odhaduje sa, že u jedného z desiatich austrálskych detí sa v prvom roku života objaví potravinová alergia, pričom približne šesť zo 100 detí má potravinovú alergiu vo veku 10 rokov. Austrálske deti však nie sú jediné, celosvetovo sa zvyšuje počet potravinových alergií. Príčina tohto nárastu nie je presne známa. Medzi možné príčiny patria zmeny v stravovaní matiek a dojčiat a zvýšená dezinfekcia, ktorá znižuje kontakt s „dobrými“ baktériami, a preto neumožňuje imunitnému systému vyvinúť si imunitu. Najmä v Austrálii sa zvýšený nedostatok vitamínu D spája s potravinovými alergiami u detí.

Centrum NACE spolupracuje s 10 pediatrickými nemocnicami v piatich austrálskych štátoch, aby iniciovalo prvé zavedenie programu ADAPT OIT. Cieľom programu je pomocou OIT bezpečne vybudovať u detí toleranciu na arašidy a, dúfajúc, dosiahnuť remisiu namiesto toho, aby sa museli striktne vyhýbať tejto problematickej potravine. Ak bude program úspešný, pravdepodobne sa rozšíri do ďalších nemocníc a súkromných kliník.

Program ADAPT OIT financovaný federálnou vládou je bezplatný pre deti do jedného roka, ktorým bola diagnostikovaná alergia na arašidy, a ktoré sú v starostlivosti špecialistu na alergie v jednej zo zúčastnených nemocníc. Počas dvoch rokov budú dodržiavať starostlivo naplánovaný denný rozpis dávkovania arašidového prášku, ktorý budú užívať doma, spolu s pravidelnými návštevami nemocničnej alergologickej kliniky.

Hoci sa preukázalo, že OIT na arašidy je bezpečná, počas účasti na programe je deťom predpísaný akčný plán na riešenie anafylaxie - závažnej, život ohrozujúcej alergickej reakcie - a je im podávaný adrenalínový injektor. A rodičia dostanú komplexný vzdelávací balíček a majú prístup k odborníkovi na alergie, ktorý je na telefóne v nemocnici.

„V rámci tohto austrálskeho modelu pomôže test na potravinovú alergiu na konci liečby určiť, či sa dosiahla remisia,“ povedal Perrettová. „Tieto deti budú potom sledované v rámci bežnej klinickej starostlivosti najmenej 12 mesiacov, čo nám pomôže vyhodnotiť prijateľnosť, bezpečnosť a účinnosť, kvalitu života a dlhodobé výsledky. V konečnom dôsledku chceme zmeniť trajektóriu alergických ochorení v Austrálii, aby viac detí mohlo chodiť do školy bez rizika život ohrozujúcej reakcie na arašidy.“

Rodičia, ktorí prihlasujú svoje deti do programu, by mali mať na pamäti, že OIT nevylieči alergiu na arašidy, a tiež nemusí byť vhodná pre každého a vyžaduje si dlhodobý záväzok.

„Liečba OIT si vyžaduje čas a tento program si od rodín vyžaduje dlhodobý záväzok podávať svojmu dieťaťu denné dávky arašidového prášku doma, spolu s pravidelnými návštevami nemocničnej alergologickej kliniky,“ povedal Dr. Tim Brettig, detský alergológ a imunológ a vedúci lekár programu ADAPT OIT. „Je dôležité si uvedomiť, že OIT nie je liek, ale dodržiavaním liečby môže zlepšiť šancu na bezpečné konzumovanie špecifického potravinového alergénu, ako sú napríklad arašidy.“

Austrálski rodičia, ktorí majú podozrenie, že ich dieťa má alergiu na arašidy, by mali najprv navštíviť svojho praktického lekára, ktorý môže dieťa odporučiť špecialistovi na alergie v jednej z nemocníc zapojených do programu ADAPT OIT. Potom, keď sa alergia potvrdí a dieťa je spôsobilé, môže byť zaradené do liečebného programu.