Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Svetlom aktivovaný implantát ušetrí deti od viacerých operácií srdca

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 8. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre deti, ktoré sa narodili s určitou srdcovou chybou, je implantácia umelo vytvorenej spojky, takzvaného „skratu“ nevyhnutná na ich prežitie. Nový typ skratu sa dá rozšíriť pomocou svetla, čo by mohlo eliminovať potrebu viacerých operácií srdca, ktoré sú v súčasnosti potrebné na výmenu väčších skratov, keď dieťa rastie.

Syndróm hypoplastického ľavého srdca je stav, pri ktorom je ľavá strana srdca značne nevyvinutá, takže nie je schopná podporovať krvný obeh v celom tele. Bez liečby dieťa narodené s touto chybou neprežije. Jedným z kľúčových krokov tejto liečby je pripojenie aorty k hlavnej pľúcnej tepne, aby sa zabezpečil prietok krvi z pravej strany srdca do pľúc. Toto spojenie sa dosiahne operáciou na otvorenom srdci, pri ktorej sa implantuje polymérová trubica známa ako skrat.

Nanešťastie, ako dieťa rastie, vyžaduje si to postupne širšie skraty, aby sa prispôsobili väčšiemu objemu krvi. To znamená, že na výmenu týchto skratov sa musia vykonať až štyri následné operácie, pričom každá operácia predstavuje riziko a spôsobuje dieťaťu fyzickú záťaž.

Práve tu sa objavuje nový experimentálny skrat. Jeho vnútorné steny, ktoré vyvinul docent Christopher Rodell a jeho kolegovia z Drexelovej univerzity vo Filadelfii, sú vystlané hydrogélom zloženým z molekúl polyméru obklopených vodou. Za normálnych podmienok zostáva hrúbka tohto gélu nezmenená. Keď je však vystavený modrému svetlu, molekuly polyméru sa navzájom zosieťujú, stiahnu sa a vytlačia vodu.

Časť experimentálneho nového materiálu skratu je vystavená modrému svetlu prostredníctvom optického kábla, čo spôsobuje stenčenie jeho vnútorných stien.

Vnútorná stena sa v dôsledku toho zmršťuje a stenčuje, čím sa zväčšuje vnútorný priemer skratu. Čím dlhšie je vystavený svetlu, tým väčšie je zmršťovanie. To umožňuje, aby cez existujúci skrat prechádzal väčší objem krvi, čo znamená, že ho nie je potrebné vymeniť.

Modré svetlo by sa teoreticky mohlo aplikovať prostredníctvom tenkého optického kábla, ktorý sa chirurgicky zavedie do tepny v blízkosti podpazušia. Nebola by potrebná žiadna operácia otvoreného srdca.

V doteraz vykonaných laboratórnych testoch vedci dokázali postupne rozšíriť jeden zo skratov až o 40 % a zväčšiť jeho vnútorný priemer z 3,5 na 5 milimetrov. Tento údaj sa približuje veľkosti najširších skratov, ktoré sa v súčasnosti používajú u detí. Teraz sa plánujú testy na makete ľudského obehového systému, po ktorých by mohli nasledovať testy na zvieratách.

„Deti nie sú len malí dospelí, ale stále rastú,“ hovorí Rodell. „To je niečo, s čím musíme pri biomateriáloch počítať, ako sa tento štep bude správať v priebehu času.“

Príspevok o štúdii, ktorú vedie postgraduálna študentka Akari Seinerová, bude prezentovaný na jesennom zasadnutí Americkej chemickej spoločnosti.