Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Chceli by ste si postaviť LEGO verziu Veľkého hadrónového urýchľovača?

Chceli by ste si postaviť LEGO verziu Veľkého hadrónového urýchľovača?
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 7. 2016
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nájde sa veľa šikovných ľudí, ktorí z populárnej stavebnice LEGO dokážu poskladať až neuveriteľné predmety či postavy. No čo by ste povedali na taký LEGO Veľký hadrónový urýchľovač (VHU) častíc z CERNu? Práve na takomto projekte pracuje PhD študent Nathan Readioff z univerzity v Liverpoole. Jeho návrh nie je skutočným modelom, no je skutočným kandidátom pre výrobu oficiálnej LEGO stavebnice s kompletnými miniatúrnymi výrezmi všetkých hlavných komponentov urýchľovača.

Reálny VHU sa nachádza vo Švajčiarsku a je to najväčší a najvýkonnejší urýchľovač častíc, aký bol doteraz postavený. Pre zachytenie zvyškov masívnych protónových zrážok používa štyri obrovské detektory. Patrí medzi ne Large Ion Collider Experiment (ALICE), A Toroidal LHC Apparatus (ATLAS), LHC-beauty (LHCb) a Compact Muon Solenoid (CMS).

Študent PhD Nathan Readioff vytvoril návrh modelu LEGO stavebnice, ktorá predstavuje Veľký hadrónový urýchľovač častí vo švajčiarskom CERNe

V LEGO návrhu VHU reprezentuje Readioff všetky štyri detektory, ktoré sú prevedené v miniatúre s výrezmi pre ukázanie hlavných komponentov každého z nich. Jednotlivé diely návrhu stavebnice sú štylizované tak, aby model nebol príliš komplikovaný, no pritom každý detail zodpovedá celkovej konštrukcii reálneho detektoru.

Návrh LEGO modelu detektoru Large Ion Collider Experiment - ALICE

Navrhnuté LEGO modely detektorov nezodpovedajú v mierke medzi sebou, ale sú upravené tak, aby mali približne rovnaké rozmery pre vizuálne konzistentný vzhľad celej stavebnice. Súprava obsahuje aj štyri presné repliky dipólových magnetov VHU.

Návrh LEGO modelu detektoru A Toroidal LHC Apparatus - ATLAS

Readioff v súčasnej dobe pracuje pri skutočnom detektore ATLAS v CERNe a preto navrhol aj dodatok pre jeho model vo forme reprezentatívnej miniatúry riadiaceho centra VHU, rovnako ako súbor návodov na použitie, ktorý obsahuje niektoré informácie o práci v CERNe, popisuje reálne detektory a aj samotnú fyziku.

Návrh LEGO modelu detektoru LHC-beauty - LHCb

Projekt sa dostal od fázy nápadu a návrhu až do fázy preskúmania, kedy sa prerokuje a zváži projekt pre oficiálnu LEGO stavebnicu. Tím spoločnosti LEGO preštuduje projekt a na jeho základe vyrobí koncepčné modely. Tie budú následne prehodnotené, či spĺňajú normové požiadavky výrobkov LEGO, ako je hrateľnosť, bezpečnosť a celkové zladenie zo značkou LEGO stavebnice. Kým sa projekt LEGO Veľkého hadrónového urýchľovača častíc posunie do ďalšej fázy, bude to trvať najmenej niekoľko mesiacov.

Návrh LEGO modelu detektoru Compact Muon Solenoid - CMS