Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Oblečenie, ktoré dokáže rásť spolu s vaším malým dieťaťom

Oblečenie, ktoré dokáže rásť spolu s vaším malým dieťaťom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 9. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rodičia to určite dobre poznajú, kúpia nové oblečenie pre svoje malé dieťa a neubehne ani chvíľa a už mu je malé. Nový druh špeciálneho oblečenia by však mohol rodičom ušetriť starosti a peniaze, pretože dokáže rozširovať svoju veľkosť spolu s tým, ako dieťa rastie. Oblečenie s názvom Petit Pli získalo aj ocenenie James Dyson Award a chystá sa pomaličky na trh.

Tvorca oblečenia Petit Pli, dizajnér Ryan Mario Yasin získal inšpiráciu z vlastnej skúsenosti, keď kúpil nové oblečenie pre svojho malého synovca, no kým mu ho daroval, už bolo malé. Deti totiž rastú v prvých dvoch rokoch až o 7 veľkostí oblečenia. Petit Pli je však vytvorené malými plisovanými časťami, ktoré sú odolné voči vode a môžu rásť obojsmerne tak, aby sa prispôsobili širokému spektru detských veľkostí.

Oblečenie je navrhnuté tak, aby vyhovovalo deťom vo veku od 4 do 36 mesiacov a podľa tvorcu je odolné, umývateľné, poradí si s dažďom a silným vetrom.

"Rastúce" detské oblečenie Petit Pli.

Čo však robí toto oblečenie špeciálnym v porovnaní s iným oblečením, ktoré sa vyrába z roztiahnuteľnej textílie? Do tkanín oblečenia Petit Pli bola vložená takzvaná auxetická štruktúra, ktorá má záporné Poissonovo číslo. Do bežnej reči preložené, je to syntetický materiál, ktorý sa používa na to, aby sa oblečenie stalo akoby hrubším pri jeho roztiahnutí, a nie tenším, ako by ste očakávali od materiálov, ako je napríklad Lycra.

"Rastúce" detské oblečenie Petit Pli.

Dizajnér Yasin sa so svojim oblečením zúčastnil aj súťaže Jamesa Dysona a jeho tvorba sa momentálne snaží získať hlavnú cenu aj v medzinárodnom kole každoročnej dizajnérskej súťaže. Či už získa ocenenie, alebo nie, Yasin sa snaží svoje oblečenie Petit Pli priniesť na spotrebiteľský trh. Budú potrebné ešte nejaké testy trvanlivosti a treba získať aj vhodného výrobcu. V pláne sú aj iné štýly tohto oblečenia.

"Rastúce" detské oblečenie Petit Pli.