Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Lego hravou formou naučí nevidiace deti čítať Braillovo písmo

Lego hravou formou naučí nevidiace deti čítať Braillovo písmo
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Známe detské stavebnice Lego zabavia deti celé hodiny doma, no používajú sa už aj pri vyučovaní v triedach. Najnovšie predstavili vývojári z Lego Foundation a Lego Group nové špeciálne kocky, ktorých cieľom je pomôcť nevidiacim deťom sa naučiť prostredníctvom hry čítať Braillovo písmo.

Podľa Európskej únie nevidiacich sú v dnešnej dobe k dispozícii tisícky audio kníh a počítačových programov a tak sa čoraz menej detí učí čítať Braillovo písmo. No jeho znalosť je dôležitá, pretože používatelia Braillovho písma sú často nezávislí, majú vyššiu úroveň vzdelávania a lepšie pracovné príležitosti.

Stavebnica Lego Braille Bricks.

Nový projekt s názvom Lego Braille Bricks je preto navrhnutý tak, aby nevidiacim a zrakovo postihnutým deťom umožnil sa naučiť čítať Braillovo písmo prostredníctvom zábavného a pútavého spôsobu. Prvé prototypy špeciálnej stavebnice Lego sa už teraz testujú v Dánsku, Brazílii, Veľkej Británii a v Nórsku.

Štandardné plastové Lego kocky majú tvarované výstupky, ktoré im umožnia spojiť sa, aby tvorca mohol vytvárať čokoľvek ho napadne. Výstupky na kockách v projekte Lego Braille Bricks však dostávajú nový význam. Každá kocka tak môže predstavovať jednotlivé písmená a čísla z Braillovej abecedy, pričom je stále kompatibilná so bežnými Lego kockami.

Stavebnica Lego Braille Bricks.

Kocky majú tiež vytlačené písmeno alebo znak na svojom vrchole, aby umožnila dospelým učiť sa a hrať spolu s nevidiacimi študentmi. Systém dokonca podporuje aj rôzne jazyky, pričom súčasná verzia je k dispozícii v dánčine, nórčine, angličtine a portugalčine. V treťom štvrťroku tohto roka by mali prísť variácie v nemeckom, španielskom a francúzskom jazyku.

Stavebnica Lego Braille Bricks bude obsahovať približne 250 kociek v v piatich farbách, ktoré pokrývajú celú Braillovu abecedu, čísla 0 - 9 a niekoľko matematických symbolov. V roku 2020 sa začne bezplatne distribuovať vybraným inštitúciám.

Stavebnica Lego Braille Bricks.