Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Hodina kódu učí deti, ako predchádzať lesným požiarom

Hodina kódu učí deti, ako predchádzať lesným požiarom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hodina kódu, ktorej cieľom je rozvíjať digitálne zručnosti a logické myslenie prebehla na Slovensku už piaty raz. Deti, študenti aj dospelí si mohli vyskúšať základy programovania hravou formou. Novinkou je špeciálne vytvorený Minecraft svet, ktorý učí, ako pomocou umelej inteligencie zabrániť lesným požiarom.

Hodinu kódu celosvetovo pripravuje nezisková organizácia Code.org, pričom na Slovensku ju už päť rokov zastrešuje spoločnosť Microsoft. Tento rok sa konala v týždni od 9. do 15. decembra. Od jej vzniku absolvovalo Hodinu kódu viac ako 130 miliónov ľudí v 180 krajinách. Na Slovensku je to viac ako 3500 študentov z viac ako 55 základných a stredných škôl.

Microsoft každoročne prichádza s novým tutoriálom vo svete Minecraft, špeciálne navrhnutým na využitie v Hodine kódu. Tento rok je venovaný nanajvýš aktuálne téme ochrany životného prostredia a okrem programovania je aj úvodom k fungovaniu umelej inteligencie.

Hodina kódu učí deti, ako predchádzať lesným požiarom.

„V novom Minecraft svete hráč programuje svojho Agenta, robota, ktorý sa pomocou umelej inteligencie postupne učí rozlíšiť horľavý a nehorľavý materiál. Hráč dostáva inštrukcie od výskumníka, inžiniera, AI špecialistu, či vedca, ktorí ho postupne oboznamujú s problematikou horľavosti materiálov a dávajú mu základy programovania. Následne sa hráč dostane do oblasti so zvýšeným rizikom výskytu bleskov, ktorú je potrebné vyčistiť od materiálov, ktoré predstavujú nebezpečenstvo vzniku požiaru. Po úspešnom vyčistení oblasti je úlohou hráča vysadiť nové rastlinky a priniesť aj zvieratká,“ približuje Zuzana Molčanová, manažérka akademických programov v Microsoft Česká republika a Slovensko.

Samotné lekcie sú špeciálne navrhnuté tak, aby pomocou vizuálneho programovania deťom pomohli veľmi rýchlo pochopiť základy fungovania programovacích jazykov. Každý, kto úspešne dokončí aspoň jednu z dostupných lekcií, automaticky získa medzinárodný certifikát o absolvovaní Hodiny kódu.

Programujte aj z domu

 

Vďaka tutoriálom, ktoré slúžia ako návod a sú voľne dostupné na stránke www.hourofcode.com, je ľahké prejsť si Hodinu kódu aj doma s deťmi. Predchádzajúca skúsenosť s programovaním nie je pre absolvovanie Hodiny kódu vôbec potrebná a hry sú k dispozícii aj v slovenčine. Nie je potrebné inštalovať žiadne programy, stačí dobré pripojenie na internet, internetový prehliadač a počítač s klávesnicou a myšou či dotykový tablet.

Hodina kódu učí deti, ako predchádzať lesným požiarom.

(Zdroj: Tlačová správa Microsoft)