Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvé Lego kocky vyrobené z recyklovaných plastových fliaš

Prvé Lego kocky vyrobené z recyklovaných plastových fliaš
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Za posledných pár rokov spoločnosť Lego podnikla určité kroky k udržateľnejším postupom pri výrobe plastových stavebníc a načrtla plány na ekologickejšie hračky. Teraz Lego odhaľuje prvý prototyp svojej klasickej kocky vyrobenej z recyklovaného plastu. Ten pochádza z vyradených fliaš a zodpovedá požiadavkám spoločnosti na kvalitu a bezpečnosť.

Spoločnosť Lego začala v roku 2015 zintenzívňovať svoje úsilie v oblasti udržateľnosti, ktoré zahŕňalo odklon od plastových obalov na jedno použitie a investície do alternatívnych ekologickejších materiálov pre ich plastové hračky. To v roku 2018 zahŕňalo plány na botanické prvky, ako sú stromy a kríky, vyrobené z rastlinných bioplastov z cukrovej trstiny pochádzajúcej z trvalo udržateľných zdrojov.

Lego kocky vyrobené z recyklovaných plastových fliaš.

No pre svoje základné kocky musela spoločnosť prísť s niečím tvrdším a silnejším. vykúzliť niečo tvrdšie a silnejšie. To vývojárov priviedlo k PET plastom z vyradených fliaš. Výskumníci spoločnosti pritom testovali viac ako 250 variácií materiálu a prišli s takzvanou technológiou miešania na mieru, ktorá ho premení na stavebnicové kocky.

Lego kocky vyrobené z recyklovaných plastových fliaš.

Spoločnosť tvrdí, že týmto procesom dokáže premeniť recyklované suroviny z jednej jednolitrovej PET fľaše na desať 2 x 4 kociek Lego. Bude to však nejaký čas trvať, kým sa tieto kocky dostanú do rúk deťom. Spoločnosť Lego ich ešte pred zahájením masovej výroby podrobí ďalšej testovacej fáze, ktorá by mala trvať minimálne rok.

Jednu jednolitrovú PET fľašu dokáže Lego premeniť na desať kociek.