Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Čínsky vlak levituje bez napájania na koľajniciach s trvalým magnetom

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 8. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na novej skúšobnej trati Sky Train v južnej Číne debutoval prvý tranzitný systém maglev na svete, ktorý využíva permanentné magnety namiesto elektromagnetov. Je tak schopný udržiavať svoje podvesené vozne bez potreby napájania.

Výhody systémov verejnej dopravy maglev sú pomerne jasné. Sú takmer nehlučné, nepotrebujú veľkú údržbu a eliminujú valivý odpor, takže na zrýchlenie spotrebujú menej energie. Na druhej strane sa v pomalých dopravných službách neobjavujú až tak často, pretože energia použitá na levitáciu konvenčného maglevového vlaku zvyšuje celkové náklady na energiu pri prímestských rýchlostiach v porovnaní s metrom alebo ľahkou železničnou súpravou približne o 15 %.

To však platí len v prípade, že sa používajú elektromagnety. Permanentné magnety poskytujú svoje magnetické sily 24 hodín denne, 7 dní v týždni, a zadarmo. Teda za predpokladu, že si môžete dovoliť kovy vzácnych zemín potrebné na výrobu permanentných magnetov. Čína má takmer 40 % všetkých známych svetových zásob prvkov vzácnych zemín, dvakrát viac ako susedný Vietnam, ktorý je na druhom mieste. Ťaží tiež oveľa viac týchto kovov ako ktorákoľvek iná krajina a absolútne dominuje v spracovateľskom a dodávateľskom reťazci. Len šesť štátnych čínskych spoločností vyrobilo v roku 2020 až 85 % rafinovaných vzácnych zemín na svete.

Z toho všetkého vyplýva, že experimentálny vlak Sky Train, ktorý bol minulý týždeň predstavený v okrese Xingguo v provincii Jiangxi, je zrejme určený len pre Čínu.

Nový čínsky maglev Sky Train s permanentnými magnetmi.

V súčasnosti je to len 800-metrová skúšobná trať postavená na oceľových stĺpoch, ktoré dvíhajú trať asi 10 metrov do vzduchu. Dvojvozňový vlak, ktorý prepravuje až 88 cestujúcich, je magneticky zavesený pod koľajnicou bez akéhokoľvek kontaktu. Kĺže sa pritom ticho a bez trenia medzi vyvýšenými nástupišťami pre cestujúcich rýchlosťou až 80 km / h. Po ukončení skúšobnej prevádzky sa rozšíri na trať dlhú 7,5 kilometra s vyššou maximálnou rýchlosťou okolo 120 km / h.

Keďže je trať vyzdvihnutá na stožiaroch, vyžaduje si samozrejme menej pozemkov na zemi ako prevádzka železnice a podľa South China Morning Post tieto „nebeské vlaky“ stoja približne desatinu toho, čo metro. A to aj pri započítaní veľkého množstva neodymovej energie. Neodymom zosilnený magnet pritom stratí za sto rokov menej ako 5 % svojho magnetizmu, takže tieto zariadenia by mohli prežiť aj niekoľko generácií.

Dvojvozňový maglev Sky Train prepraví až 88 cestujúcich.