Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Urtopia odhaľuje elegantný a dostupnejší e-bicykel Chord

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pred niekoľkými rokmi bol predstavený ľahký elektrický bicykel z uhlíkových vlákien s názvom Urtopia, ktorý vyrába rovnomenná hongkonská startup spoločnosť. Výrobca aktuálne do svojho portfólia pridal cenovo dostupnejší e-bicykel Chord, ktorý je síce ťažší, no vyzerá štýlovejšie ako jeho predchodca.

Pôvodný model Urtopia, teraz známy ako Carbon One, sa môže pochváliť celokarbónovým rámom a vidlicou, plynulým remeňovým pohonom a deklarovanou celkovou hmotnosťou len 13,6 kilogramu. Jeho rám tiež nemá sedadlovú trubku, ktorá by viedla až dole k spodnému rámu, takže pre niekoho môže vyzerať buď zaujímavo alebo divne. Okrem toho je k dispozícii len v matnej čiernej základnej farbe.

Mestský elektrický bicykel Urtopia Chord.

Naproti tomu nový model Chord má tradičnejší rám vyrobený z hliníka 6061 a je k dispozícii vo variantoch zo zvýšenou alebo zníženou rámovou trubkou pre ľahšie nasadanie. Navyše je na výber v čiernej alebo bielej lesklej farbe. Čo však nie je až také tradičné, je proces tekutého kovania použitý pri výrobe tohto rámu, vďaka ktorému odpadajú nevzhľadné zvary prítomné vo väčšine hliníkových rámov.

Okrem toho, zatiaľ čo batéria modelu Carbon One vytvára akúsi nepríjemne vyzerajúcu vypuklinu v spodnej rámovej rúrke, lítium-iónová batéria Samsung s kapacitou 352,8 Wh v modeli Chord je príjemnejšie integrovaná do spodnej časti hornej rámovej rúrky. Túto batériu je možné vybrať, pričom 2,5-hodinové nabíjanie údajne vystačí na dojazd do vzdialenosti 50 až 120 kilometrov.

Mestský elektrický bicykel Urtopia Chord.

Výkon jazdca pri šliapaní do pedálov zvyšuje vlastný 250-wattový elektromotor v náboji zadného kolesa, ktorý poskytne maximálnu rýchlosti s elektrickou asistenciou až 32 km / h v prípade amerického modelu alebo 25 km / h v prípade európskej verzie.

Medzi ďalšie prvky e-bicykla Chord patrí pohon Shimano Acera 1 x 8 vzadu, hydraulické kotúčové brzdy Tektro, pneumatiky CST C1720 700 x 42C, predné a zadné blatníky, ako aj integrované predné a zadné svetlá, ktoré zároveň laserovo premietajú smerovky na cestu vedľa bicykla. Celý e-bicykel údajne váži 21 kilogramov a unesie maximálnu hmotnosť jazdca / nákladu až 130 kilogramov.

Mestský elektrický bicykel Urtopia Chord.

Z modelu Carbon One sa preniesol aj systém Smartbar, čo sú riadidlá s integrovaným bodovým rozhraním LED. Okrem iného sa dá použiť na prepínanie medzi štyrmi režimami elektrickej asistencie, zobrazenie, počúvanie a vnímanie (prostredníctvom hmatovej spätnej väzby) navigačných pokynov GPS, počúvanie hudby cez reproduktor Bluetooth, odomykanie bicykla pomocou skenovania odtlačkov prstov a zobrazenie údajov, ako je aktuálna rýchlosť, prejdená vzdialenosť a úroveň nabitia batérie.

Mestský elektrický bicykel Chord je už k dispozícii na webovej stránke spoločnosti Urtopia za cenu 2 299,99 EUR. V rámci promo akcie sa dá použiť zobrazený kód, ktorý cenu zníži o 700 EUR.

Mestský elektrický bicykel Urtopia Chord.