Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Drevený snežný elektrický skúter eLyly čerpá z fínskej histórie

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na severnej pologuli sa síce blíži jar, ale to neznamená, že by vývojári prestali prichádzať s novými formami zimnej dopravy. Jedným z najnovších prírastkov je eLyly, zaujímavý drevený snežný elektrický skúter.

Toto vozidlo vytvoril fínsky vynálezca Pasi Kauppinen a jeho názov je odvodený od lyly, dlhých drevených lyží, ktoré Fíni v minulosti používali na kĺzanie po snehu. V prípade eLyly je drevo použité na konštrukciu hlavnej časti karosérie, stĺpika riadidiel a riadenej prednej lyže.

Drevený snežný elektrický skúter eLyly.

Elektromotor s výkonom 1 000 W otáča zadný pás podobný snežnému skútru, vďaka čomu eLyly dosahuje maximálnu rýchlosť až 25 km / h. Jedno 2,5-hodinové nabíjanie integrovanej lítiovej batérie údajne vystačí na dojazd do vzdialenosti 20 až 30 kilometrov v závislosti od faktorov, ako je hmotnosť jazdca, snehové podmienky a okolitá teplota.

Drevený snežný elektrický skúter eLyly.

Celé zariadenie údajne váži 55 kilogramov a zvládne maximálnu hmotnosť jazdca 100 kilogramov. So zdvihnutými riadidlami a pripravený na použitie meria snežný e-skúter eLyly 180 centimetrov na výšku, 120 centimetrov na dĺžku a 30 centimetrov na šírku. Zabudovaný svetlomet pomáha jazdcom vidieť na trasu v noci, zatiaľ čo zadné svetlo zabezpečuje, aby ich videli ostatní jazdci.

Drevený snežný elektrický skúter eLyly.

Ceny a komerčná dostupnosť ešte neboli oznámené. Potenciálni záujemcovia môžu kontaktovať spoločnosť eLyly a získať aktuálne informácie prostredníctvom jej webovej stránky. Model dreveného snežného e-skútra eLyly si môžete pozrieť v akcii vo videu na začiatku článku alebo priamo TU.

Drevený snežný elektrický skúter eLyly.