Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

VW odhaľuje ľudový elektromobil za 25 000 euro s dojazdom až 450 km

VW odhaľuje ľudový elektromobil za 25 000 euro s dojazdom až 450 km
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Automobilka Volkswagen (VW) predviedla jeden z prvých skutočne ľudových elektromobilov, kompaktný hatchback navrhnutý so štartovacou cenou pod 25 tisíc eur. Zatiaľ ide stále o koncept, no model ID. 2all prichádza ako súčasť ofenzívy viacerých modelov elektromobilov značky Volkswagen a zdá sa, že by to mohlo byť to správne auto za správnu cenu. Cenovo výhodný koncept sľubuje dojazd až 450 kilometrov, niektoré z najnovších technológií, ktoré sa presadili vo väčších a drahších modeloch, a úplne nový dizajn, ktorý vyžaruje zábavu.

Koncept elektromobilu ID. 2all je atraktívny malý hatchback v tradícii modelov Golf a Polo, ktorý ponúka vnútorný priestor prvého z nich v karosérii dlhej 405 cm porovnateľnej s karosériou druhého z nich. Tento rozdiel vzniká vďaka plochému, kompaktnému baleniu EV platformy MEB Entry, ktorá slúži ako jeho základ. Zatiaľ ide o koncept, ale Volkswagen spresnil plánované uvedenie sériovej verzie na trh v roku 2025.

Koncept elektromobilu Volkswagen ID. 2all.

ID. 2all sa stane prvým elektrickým vozidlom značky Volkswagen s pohonom predných kolies ID. Koncept je vybavený elektrickým pohonom s výkonom 223 koní (166 kW) a dojazdom až 450 kilometrov, čo je na kompaktné vozidlo na každodenné používanie úctyhodný údaj, najmä v porovnaní s modelom ID s dojazdom 423 kilometrov. m). Je tak predurčené na to, aby sa stala tvárou plne elektrického cestovania. Volkswagen očakáva, že ID. 2all nabije batériu z 10 na 80 % za 20 minút po pripojení na rýchlonabíjačku.

Koncept ID. 2all slúži aj ako prvý prieskum nového dizajnového jazyka, ktorý bude definovať pôsobenie Andreasa Mindta, ktorý vo februári prevzal funkciu šéfa dizajnu vo Volkswagene.

Koncept elektromobilu Volkswagen ID. 2all.

Mindt stanovuje nové štýlové smerovanie prostredníctvom troch jednoduchých princípov: stabilita, sympatickosť a vzrušenie. Stabilita v tomto prípade prichádza do veľkej miery ako súčasť elektrickej architektúry, ktorá pripravuje pôdu pre dlhý rázvor a krátke previsy. Nachádza tiež vyjadrenie v rovnej charakterovej línii a robustnom novom C-stĺpiku.

Dizajnérsky tím vystihol sympatickú časť zadania vďaka zábavným, oblým tvarom a šťastnej „tvári“ vozidla, ktorú osvetľujú žiariace oči a ľahký úsmev zo spodnej časti mriežky chladiča. Vzrušenie môže byť pre hodnotovo orientovaný kompaktný hatchback ťažším orieškom, ale ID. 2all naznačuje športový charakter prostredníctvom prvkov, ako sú kontrastné bočné prahy a zadný nárazník. Pokiaľ ide o skutočné výkony, Volkswagen odhaduje z rýchlenie z 0 na 100 km / h pod sedem sekúnd a maximálnu rýchlosť o niečo nižšiu ako 160 km / h.

Koncept elektromobilu Volkswagen ID. 2all.

ID. 2 si určite nepomýlite s prémiovým vozidlom, ale jeho interiér pôsobí jednoducho a moderne, čo by malo osloviť mladých kupujúcich. Strohá, neutrálna palubná doska sústreďuje všetku pozornosť na žiaru 12,9-palcového centrálneho dotykového displeja infotainmentu a 10,9-palcového digitálneho prístrojového panelu. Fyzické ovládacie prvky sú obmedzené na sťahovanie okien a otváranie zámkov na dverách, niekoľko tlačidiel a ovládačov na volante, centrálny panel klimatizácie a ovládacie koliesko infotainmentu na stredovej konzole.

Interiér obsahuje aj head-up displej, panoramatické strešné okno, 230 V elektrickú zásuvku, dve bezdrôtové nabíjacie podložky s magnetickým blokovaním polohy a pedále označené hravými označeniami VW „play“ a „pause“. Objem batožinového priestoru sa pohybuje v rozmedzí od 490 až do 1 330 litrov s pomocou zadných sedadiel delených v pomere 40:60 a sklopného operadla predného sedadla spolujazdca.

Koncept elektromobilu Volkswagen ID. 2all.

Napriek nízkej základnej cene chce Volkswagen dať kupujúcemu elektromobilu ID. 2all prístup k niektorým z najnovších dostupných technológií. Táto ponuka zahŕňa najnovšiu iteráciu poloautonómnej jazdy Travel Assist, parkovací asistent Park Assist Plus s pamäťovou funkciou, maticové LED svetlomety, 3D LED zoskupenia zadných svetiel a svetelné signály ID.

Výrobné ID. 2all bude jedným z 10 elektrických vozidiel, ktoré Volkswagen plánuje uviesť na európsky trh v období do roku 2026. Medzi ďalšie významné kúsky tohto plánu patrí pripravovaný model ID.3 s dlhým rázvorom ID. Buzz, sedan ID.7, kompaktné SUV a elektromobil s cenou pod 20 000 EUR. Volkswagen sa snaží ponúkať najširšiu škálu elektrických modelov na kontinente a dosiahnuť 80 % podiel elektrických vozidiel v Európe.

Koncept elektromobilu Volkswagen ID. 2all.