Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Acer prekvapivo vstupuje do oblasti mestských elektrických bicyklov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 3. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Gigant v oblasti spotrebnej elektroniky Acer rozhodne nie je prvým menom, ktoré by vám mohlo napadnúť, keď sa spomenie elektrická mikromobilita. No to by sa mohlo zmeniť, pretože spoločnosť odhalila pripravovaný elektrický bicykel na dochádzanie v meste s názvom ebii.

Elektrický bicykel ebii nie je vybavený mechanickou prevodovkou, no jeho inteligentná riadiaca jednotka je vybavená mozgom poháňaným umelou inteligenciou, ktorý dokáže automaticky prispôsobiť elektrickú asistenciu motora podľa podmienok na trase a preferencií jazdca. Hovorí sa dokonca o tom, že systém sa časom prispôsobí jednotlivým jazdcom, aby sa dosiahol „personalizovanejší zážitok“.

Mestský elektrický bicykel Acer ebii.

E-bicykel ebii je možné spárovať so smartfónom s aplikáciou ebiiGO cez Bluetooth a jazdec tak môže využívať funkcie ovládania, sledovať stav batérie, pozrieť si odporúčané trasy, detegovať prípadnú krádež a určovať polohu GPS. Aplikácia môže tiež zapnúť e-bicykel bez potreby kľúča a môže sa použiť na výber z troch režimov jazdy ebiiRide.

V riadiacej skrinke sa nachádza aj batéria, ktorá zaistí dojazd do vzdialenosti až 110 kilometrov na jedno nabitie. Batéria bola pritom navrhnutá dcérskou spoločnosťou Acer MPS Energy. Dá sa vybrať a nabíjať v interiéri alebo môže poslúžiť ako mobilná powerbanka pre mobilné zariadenia. Doba nabíjania na kapacitu 460 Wh údajne trvá len 2,5 hodiny.

Mestský elektrický bicykel Acer ebii.

Zaujímavosťou je, že spoločnosť Acer uvádza, že 250-wattový motor môže byť nakonfigurovaný ako pohon predných kolies, namontovaný na držiaku alebo nainštalovaný v zadnom kolese. Bez ohľadu na to, pre ktorú možnosť sa používateľ rozhodne, má k dispozícii bezúdržbové nastavenie pohonu s karbónovým remeňom, krútiaci moment 40 Nm a elektrickú asistenciu pri šliapaní do pedálov do rýchlosti 25 km / h v Európe alebo 32 km / h v USA.

Pred minimalistickým rámom, ktorý je vyrobený z hliníkovej zliatiny, sa nachádza polopriehľadný predný svetlomet, ktorý sa spolu so zadným svetlom môže automaticky zapnúť, keď sa začne stmievať. Navyše je pod riadiacou jednotkou prídavný osvetľovací pás pre lepšiu viditeľnosť v premávke. Radarový snímač umiestnený pod sedadlom upozorní na vozidlá blížiace sa zozadu a k dispozícii je aj funkcia detekcie nárazu.

Mestský elektrický bicykel Acer ebii.

Mestský elektrický bicykel sa môže pochváliť jednostrannou vidlicou a jazdí na 20-palcových kolesách obutých do 2,2-palcových bezvzduchových pneumatík s viacvrstvovými penovými vložkami, ktoré sú navrhnuté tak, aby „obnovili pocit pohybu vo vetre“. Pneumatiky sú tiež vyrobené z recyklovateľných materiálov s uzavretým cyklom, čo umožňuje ekologickejší prístup ku koncu životnosti. Brzdný výkon zabezpečujú hydraulické kotúčové brzdy so 160 mm kotúčmi.

Rám je k dispozícii len v jednej veľkosti, ktorá podporuje výšku jazdcov s výškou od 1,45 do 1,85 metra, a celkovo má ebii pomerne nízku hmotnosť 16 kilogramov.

Spoločnosť Acer zatiaľ neprezradila, kedy presne bude jej prvý e-bicykel uvedený na trh ani koľko bude stáť, len to, že oboje sa bude líšiť v závislosti od regiónu. Súčasťou výbavy je dvojnohý stojan, ale blatníky a zadný nosič sú voliteľným príslušenstvom.

Mestský elektrický bicykel Acer ebii.